Eco2Clean ontwikkelt hygiënetool

Eco2Clean heeft de softwaretool HIMS (Hygiene Information Management System) ontwikkeld. Volgens het bedrijf is er in de voedselverwerkende industrie duidelijk behoefte aan een beter inzicht in de hygiëne.

"HIMS brengt op een gestructureerde, efficiënte wijze alle schoonmaakactiviteiten en de daaraan verbonden kwaliteitseisen en kostenpatronen met elkaar in verband. Dit is essentieel bij het kunnen sturen op kwaliteit en het borgen van de voedselveiligheid.”

'276 uitbraken'

Het bedrijf speelt met de tool in op het borgen van hygiëne na talloze grote schandalen die de afgelopen jaren in de voedingsbranche hebben gespeeld. De meest opvallende was de uitbraak van Salmonella Thompson, veroorzaakt door het eten van besmette gerookte zalm. Maar er waren er meer: in 2012 werden er 276 uitbraken geregistreerd bij de NVWA en het RIVM, meldt Eco2Clean.

“Om voedselinfecties en -vergiftigingen te voorkomen, is hygiëne een cruciaal onderdeel van het veiligheidssysteem in de voedingsindustrie,” stelt Gert Visscher, directeur van Eco2Clean. “Wij hebben alle tools in handen om voedselverwerkende bedrijven te ondersteunen in het borgen van die hygiëne.”

Duurzaam

Een andere pijler van Eco2Clean is het duurzamer maken van de bedrijfshygiëne. “Dit is relatief eenvoudig te realiseren,” aldus Visscher. “Bij de schoonmaak kunnen bijvoorbeeld biobased middelen worden ingezet. Daarnaast hebben we meetapparatuur om het waterverbruik te registreren en te monitoren, en daarmee de kennis om dit verbruik terug te dringen. Met vermindering van het watergebruik daalt ook het energieverbruik.”

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
NVWA: Allergeneninformatie moet beter

NVWA: Allergeneninformatie moet beter

Veel bedrijven hebben de allergeeninformatie niet goed op orde. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit na inspecties van bijna 13.000 bedrijven in de retail, ambacht en horeca. 60 procent van deze bedrijven informeert de klant onvoldoende over allergenen.

De meest efficiënte route naar voedselveiligheid

De meest efficiënte route naar voedselveiligheid

Het op de markt brengen van nieuwe producten kost tijd en geld. En volgens veel producenten van voedingsmiddelen wordt er veel tijd besteedt aan validatietesten.

Helft ambachtelijke bedrijven informeert klant onvoldoende over allergenen

Helft ambachtelijke bedrijven informeert klant onvoldoende over allergenen

Veel retail, ambachtelijke en horecabedrijven informeren klanten niet goed over de allergenen in voedsel. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit op basis van de inspecties van ruim 5.000 bedrijven in 2021.