Empack is aanloop naar Interpack

Empack 2017

Bij de Verpakkingsbeurs Empack in Den Bosch op 5 en 6 april hielden veel exposanten zich nog rustig met innovaties en nieuwe producten. "Die komen op de Interpack in Düsseldorf", was een veelgehoorde opmerking. Interpack is begin mei en is de grootste verpakkingsbeurs voor de sector.

Toch is er best wat te melden en werd de beurs goed bezocht. Zo zijn MAP-verpakkingen en lekdetectie hot items in de verpakkingsbranche. Gullimex levert hiervoor allerlei meetinstrumenten. Geert Jan Assink meldde dat DanSensor, de merknaam van deze meet- en regelapparatuur blijft bestaan, maar het bedrijf onderdeel wordt van Mocon Europe. Op de Interpack zal een nieuw concept lekdetectie (Leak-Protego) uitgebreid worden gepresenteerd. Dit is lekdetectie met CO2 als traceergas.

Vis en vlees

Verpakkingsgroothandel Weststrate uit Middelburg had allerlei voedselverpakkingen in de stand, van verpakte Zeeuwse bolussen tot jute zakken mosselen. "Wij zijn totaalleverancier", aldus junior accountmanager Maikel Simonse. Zowel industrie als detailhandel koopt bij Weststrate. Alle materialen zijn leverbaar: plastic, papier, karton etc. "En alles klantspecifiek."

In de stand van AluPet staan barbecues met allerlei verpakkingsmateriaal erop, maar ook houten rookplanken, die het bedrijf kan leveren. Dat barbecueën hot is, heeft het bedrijf aangepakt. Er zijn aluminium wokbakjes, die precies passen in een standaard plastic schaal voor salades. De bakjes met vlees of vis kunnen dan op de barbecue verwarmd worden of gewokt. De houten plankjes van gerookt cederhout geven vis en vlees een specifieke rooksmaak.

Industrie

Ook volop industriële partijen op de Empack. Schutten Machines heeft een saladeverpakking, die gesealed kan worden en waarop daarna nog een deksel past. Als je een salade slechts gedeeltelijk opeet, kun je hem daarna weer afsluiten. Zomerdam, specialist in etiketteer- en inspectieapparatuur, heeft wel een primeur: een controleweger voor natter ruimtes. Meestal staat deze apparatuur in droge ruimtes, maar deze kunnen direct na achter de verpakkingslijn staan. Verkeerde verpakkingen worden direct verwijderd, alleen goede verpakkingen worden geëtiketteerd. Ook Espera heeft een dergelijke weger, maar hierbij kan direct gekozen worden om wel of niet te etiketteren. Multipond heeft haar multiweger aangepast: het aluminium is vervangen door rvs en de machine heeft aflopende vlakken zodat er geen vocht op blijf staan. Verder hebben de goten geen lasnaden meer en heeft de multiweger het IP69 certificaat voor water- en stofdichtheid. De snelheid van de machine ligt op 120 eenheden per minuut.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Aandacht voor verpakkingsinnovaties Gouden Noot tijdens Empack 2023

Aandacht voor verpakkingsinnovaties Gouden Noot tijdens Empack 2023

Verpakkingsbeurs Empack zet tijdens de twintigste editie op 5 en 6 april 2023 de innovaties van de winnaars van de Gouden Noot in de schijnwerpers. Het is het debuut van de Gouden Noot op Empack.

Empack pakt uit in Gent

Empack pakt uit in Gent

Op 14 & 15 september ontmoeten in Flanders Expo de verpakkingssector en de geografisch sterk vertegenwoordigde voedingsindustrie uit West- en Oost-Vlaanderen elkaar.

Packaging Innovations gelijktijdig met Empack 2023

Packaging Innovations gelijktijdig met Empack 2023

Packaging Innovations vindt in 2023 gelijktijdig plaats met Empack. Op 5 en 6 april vinden beide verpakkingsbeurzen plaats in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch.