Foodsector: minder faillissementen

5 februari 2016

Het aantal faillissementen in de Nederlandse foodsector is vorig jaar met 25,4 procent gedaald. In 2016 en 2017 zal de sector weer groeien, vooral in vis. In grondstofprijzen is het dal bereikt. Toch leidt dit nog niet direct tot forse prijsstijgingen, zodat producenten die grondstoffen inkopen hier nog van kunnen profiteren

Dat verwacht het Economisch Bureau van ABN Amro in ‘Sectorprognoses Food’.

Vorig jaar daalden de grondstofprijzen met 19,5 procent. Vooral zuivel en suiker kampten met prijsdalingen, met name door overcapaciteit.

Het aantal faillissementen in food daalde voor het tweede jaar op rij. In 2014 bedroeg de daling 16,9 procent.

Vis, agf, bakkers en vlees

Gekeken naar de verschillende deelsectoren, wordt voor 2016 en 2017 vooral groei verwacht in de visindustrie, met name doordat consumenten meer vis eten. Voor 2016 heeft vooral de AGF-industrie het relatief wat moeilijker al is er ook hier een lichte groei.

De brood- en deegwarenindustrie, met name gericht op de binnenlandse markt, lijkt te gaan profiteren van het economisch herstel. Voor 2017 blijft met name de vleesindustrie relatief wat achter in groei, vooral vanwege een afnemende vleesconsumptie.

Kleinere porties

Uitdagingen voor de komende tijd liggen met name bij consumententrends, voedselverspilling, sourcing en politiek.

Aan de consumentenkant zorgt toenemende vergrijzing voor behoefte aan kleinere porties. Gemak, gezondheid en kwaliteit zijn kernwaarden en de vraag naar transparantie noodzaken tot traceerbaarheid, procesverbetering en ketenverkorting.

Voedselverspilling biedt kansen op het gebied van het minimaliseren en verwaarden van reststromen. Om voedselverspilling in de hele keten te beperken, is samenwerking nodig.

Langjarige contracten

Voor wat betreft sourcing kijken fabrikanten naar het veiligstellen van de eigen grondstoffen. Er wordt met name in vers meer gebruikgemaakt van langjarige contracten met vaste leveranciers. Ook kiezen fabrikanten voor eigen grondstoffenproductie om zo de keten te verkorten.

Bij politiek zijn mogelijke maatregelen als suikertax, accijns- en btw-verhogingen en internationale politieke onrust bij de export van invloed op de bedrijfsvoering.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?