Foodwatch maakt lijst afnemers Selten bekend

evmi-foodwatch

Foodwatch heeft een lijst naar buiten gebracht van producten waarin vlees verwerkt was van Willy Selten. Dit mogelijk met paardenvlees vermengd rundvlees werd in april 2013 teruggeroepen omdat Willy Selten niet kon aangeven wat de herkomst van het vlees was.

Dat meldt Vlees+. De NVWA heeft een lijst met gemaakte meldingen van betrokken bedrijven openbaar gemaakt, na het indienen van bezwaar door Foodwatch en een hoorzitting bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De RVO heeft het verzoek op basis van de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) alsnog gedeeltelijk ingewilligd.

De RVO wilde deze lijst eigenlijk zonder fabrikantnamen aanleveren om reputatieschade voor de bedrijven te voorkomen. Toch zijn enkele merknamen blijven staan, meldt Foodwatch. Deze lijst heeft de voedselwaakhond nu naar buiten gebracht.

 

De producten met merk-/fabrikantnamen

  • Luncheonmeat beef “Goodburry” halal
  • Rundercarpaccio Fortuna bevroren 8x12x80 gr. & Fortuna carpaccio rund
  • Subliem rundvleeskroketten en bitterballen
  • Homeko Megaburgers 20x200 gr. & Homeko hamburgers plaat 20
  • Bakx grillburger rv 80 gr. Ds 30st. & Bakx grillburger rundvlees 24 x 100 & Bakx grillburger rundvlees 30 x 80 gr.
  • Havox tomaten cremesoep 800 ml
  • Delicate grillburger rund 100 gr., 80 gr. en 55 gr.
  • Topclass runderhamburger rauw 100 gr.
  • Persoon salami
  • Markant Bouillon met rundvlees & Markant bouillon met to… (onvolledige vermelding in lijst)
  • Enkco sucadelapje minute

Andere merknamen (waarvan product uit lijst niet herleidbaar is)

  • Promessa
  • Pauli vlees
  • Voskuilen vleeswaren
 

'Recht voor consumenten'

Meer dan 1000 restaurants, winkels en slagerijen hebben vlees verkocht dat afkomstig is van Selten. Foodwatch vindt dat consumenten het recht hebben om te weten welke producten mogelijk onveilig waren. Dat het schandaal inmiddels 1,5 jaar geleden aan het licht kwam, maakt geen verschil, vindt de consumentenorganisatie.

"Het is uiteraard niet de intentie dat betrokken bedrijven reputatieschade oplopen. De bedrijven die zich netjes aan de regels hebben gehouden en melding hebben gemaakt bij de NVWA zijn, net als consumenten, slachtoffer van de vleesfraude van Willy Selten.”

De in totaal 50 miljoen kilo rundvlees die de NVWA in 2013 terugriep was mogelijk vermengd met paardenvlees. En omdat de herkomst niet te achterhalen was, was ook de voedselveiligheid in het geding, stelt de consumentenorganisatie. Zo is bijvoorbeeld in paardenvlees van Selten diergeneesmiddel fenylbutazon aangetroffen. Ook waren er meldingen van bedorven vlees afkomstig van Selten. Het bedrijf is inmiddels failliet.

Eis: 'maak volledige lijst openbaar'

Omdat de huidige lijst incompleet is (omdat niet alle namen te herleiden zijn) eist Foodwatch dat de NVWA de volledige lijst met merknamen en eindproducten alsnog openbaar maakt. De consumentenorganisatie is bezig met een beroepsprocedure bij de rechtbank Amsterdam, omdat zij vindt dat de overheid dit soort informatie niet zomaar achter kan houden.

Het gaat de voedselwaakhond vooral om bedrijven die zich niet netjes hebben gemeld. “Deze bedrijven zijn immers in overtreding en verdienen geen bescherming van de NVWA.” Volgens Foodwatch stimuleert volledige transparantie een gezonde markt.

Bekijk de aan Foodwatch vrijgegeven lijst

(pdf, 13 pagina's)

Lees ook:

 
Lees ook
Flexitariër eet nog steeds vlees

Flexitariër eet nog steeds vlees

De afgelopen 10 jaar groeide het aantal flexitariërs in Nederland. Van 14 procent in 2011 naar 43 procent in 2019. De vleesconsumptie laat een ander beeld zien. Nederlanders gingen 2 kilo minder vlees eten.

Vrieshuizen nog steeds vol friet en vlees

Vrieshuizen nog steeds vol friet en vlees

De koel- en vrieshuizen in Nederland liggen nog altijd vol met vooral frites en vlees. Dat signaleert de Rabobank. De bank verwacht niet dat dit snel zal afnemen.

Henk en Bart Schellekens nemen Bon Vivant over

Henk en Bart Schellekens nemen Bon Vivant over

Sinds 1987 verzorgt de coöperatie Bon Vivant de in‐ en verkoop van scharrel‐ en biologisch vlees in Nederland. De coöperatie gaat nu verder onder leiding van Henk en Bart Schellekens. Zij willen de consument het meest diervriendelijke, gezondste en kwalitatief beste vlees van Nederlandse bodem bieden.