Gesjoemel met kip schokt Groot-Brittannië

2 oktober 2017

De leverancier van een derde van alle in Groot-Brittannië gegeten kip, sjoemelt met houdbaarheidsdata, verpakkingen en traceerbaarheid. Dat ontdekten de Britse krant The Guardian en het tv-programma ITV News. Een nieuw voedselveiligheidsschandaal schokt Groot-Brittannië.

Cécile Janssen - Foodlog 

Het Britse 2 Sisters Food Group levert een derde van al het kippenvlees in Groot-Brittannië, onder meer via de grote supermarktketens Tesco, Sainsbury’s, Marks & Spencer, Aldi en Lidl. In de gedurende 12 dagen gemaakte filmbeelden is onder meer te zien dat medewerkers slachtdata veranderen, ouder vlees mengen met vers vlees, op de grond gevallen stukken kip oprapen en teruggekomen kippenvlees (van Lidl) opnieuw verpakken in Tesco-verpakkingen. De krant sprak ook met 20 productiemedewerkers, waarvan sommigen zeggen geen kippenvlees uit de supermarkt meer te eten.

De vijf supermarktbedrijven hebben laten weten direct onderzoek in te stellen. Ook 2 Sisters zegt de beschuldigingen te gaan onderzoeken, maar nog niet genoeg tijd te hebben gehad om te kunnen reageren op de onthullingen.

De Britse voedselveiligheidsexpert Chris Elliott, die in 2013 ook het paardenvleesschandaal onderzocht, is geschokt. "Ik heb de afgelopen 3-4 jaar veel Britse voedselbedrijven geïnspecteerd. Ik heb nooit een bedrijf gezien dat zulke lage standaarden hanteert als in deze video. Dit vraag absoluut om een volledig onderzoek", zegt Elliot in The Guardian.

Misdrijven

"Een onjuiste 'use-by'-datum op een verpakking is tegen de wet", zegt voedseljurist Richard Hyde in The Times. "Als je voedsel op de markt brengt zonder correcte herkomstinformatie, is dat een misdrijf. Er is hier sprake van een lading aan mogelijke misdrijven die we nader moeten onderzoeken om te beslissen of nadere actie nodig is."

Nederland

Het Britse bedrijf heeft ook een Nederlandse dochter, 2 Sisters Storteboom, met vijf productielocaties in Nederland en één in Polen. In De Telegraaf laat een woordvoerder weten dat Storteboom géén vlees uit Engeland importeert. "Eventuele misstanden daar spelen dus niet in Nederland.” De Nederlandse NVWA laat de Britse toezichthouders nu eerst hun werk doen: "Mochten [die toezichthouders] concluderen dat er inderdaad misstanden hebben plaatsgevonden op internationaal niveau, laten ze ons dat weten via een speciaal systeem. Wanneer dat gebeurt, weet ik niet.”

Altijd op de hoogte blijven?