Gevaarlijke stoffen in je eten

lab druppel

Auteur: Laura te Nijenhuis

Meer dan 600 van de ruim 12.000 chemische stoffen en materialen waar ons eten mee in aanraking kan komen voordat het op ons bord ligt, zijn schadelijk. Dit geldt mogelijk ook voor nog eens 1.411 materialen die nog niet officieel geclassificeerd zijn. Bovendien is van meer dan een kwart van de stoffen niets bekend over de risico’s.

Onderzoekers uit Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten stelden een database samen op basis van 67 publieke lijsten van food contact chemicals, FCCs. Dat zijn chemische stoffen die in bijvoorbeeld verpakkingen of productieprocessen van levensmiddelen gebruikt worden en dus opzettelijk zijn toegevoegd. Aan de hand van verschillende criteria bepaalden zij van 12.285 chemische stoffen welke van deze chemicaliën schadelijk (kunnen) zijn voor de gezondheid van mensen.

De onderzoekers benadrukken dat van maar liefst 608 van deze stoffen wetenschappelijk is vastgesteld dat ze schadelijk zijn, maar dat deze kennis nog niet is omgezet in beleid. De schrijvers dringen aan op aanvullend onderzoek naar de effecten van stoffen en materialen waar nog geen data van zijn; ook willen ze dat nieuwere inzichten worden omgezet in beleid.

‘Van meer dan een kwart van de stoffen is niets bekend over de risico’s’

Eerder dit jaar kwam een groep wetenschappers al met een verklaring waarin zij hun zorgen uitspraken over blootstelling aan chemicaliën via food contact materials - FCMs. Door contact met deze materialen kunnen hun chemische componenten in voeding terechtkomen.

Het beperken van schadelijke stoffen in FCMs zou kunnen bijdragen aan het voorkomen van ziekten die ze mogelijk veroorzaken. De onderzoekers vinden dat experts op het gebied van verpakkingen en verwerkingsprocessen bij de ontwikkeling van FCMs en beleid voor veilig gebruik daarvan, moeten samenwerken met onder meer wetenschappers op het gebied van chemie en gezondheid.

De Europese Commissie zit ondertussen niet stil. Als onderdeel van de Europese Green Deal zet de Commissie in op vermindering van het gebruik van schadelijke stoffen. De strategie van de Chemicals Strategy for Sustainability van de Europese Unie is gericht op de ontwikkeling van veilige en duurzame materialen voor gebruik in consumentenproducten. 

Food Contact Chemicals database
De studie van de onderzoekers is gebaseerd op de nieuwste versie van de Food Contact Chemicals database (FCCdb). Deze database bevat informatie over opzettelijk toegevoegde FCCs, uit meer dan vijftig publiekelijk toegankelijke overheids- en industriële bronnen.

Dit artikel verscheen eerder op Foodlog.nl

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Lijst met onveilige stoffen in voedingssupplementen wordt opgenomen in Warenwet

Lijst met onveilige stoffen in voedingssupplementen wordt opgenomen in Warenwet

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft het plan om begin 2023 een lijst met onveilige stoffen in voedingssupplementen op te nemen onder de Warenwet. Hiermee wil het ministerie onveilige voedingssupplementen aanpakken en de veiligheid van supplementen op de Nederlandse markt beter waarborgen.

Gezondheidsraad waarschuwt voor risico's van circulaire economie

Gezondheidsraad waarschuwt voor risico's van circulaire economie

De Nederlandse overheid wil naar een circulaire economie, waarin bij alles wat wordt geproduceerd ook weer wordt hergebruikt. Volgens de Gezondheidsraad zijn hier wel gezondheidsrisico's aan verbonden. Door recycling kunnen mensen onbedoeld met gevaarlijke stoffen in aanraking komen. Bij de inrichting van de circulaire economie is het mogelijk hier...