‘Gezonde’ chocolade wint in Nederland van andere zoetigheden

chocolade-pixabay

Nederlandse consumenten eten minder snoepgoed, maar wel meer chocolade. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van ABN Amro.

Sinds 2005 is het aantal snoepwinkels in Nederland met een kwart afgenomen, van 379 toen naar 277 nu. In dezelfde periode daalde het vloeroppervlak van de snoepwinkels met een derde. Uit Noord-Brabant, Limburg en Gelderland verdwenen de meeste snoepwinkels. 

Opmerkelijk is dat de verkoopwaarde van kauwgum en kauwsnoepjes de afgelopen 5 jaar daalde, terwijl de verkoopwaarde van chocoladerepen met maar liefst 20% toenam. Het aantal chocoladewinkels in Nederlandse winkelgebieden verdubbelde. 

Volgens onderzoeker Nadia Menkveld associëren consumenten chocolade meer met gezondheid dan snoep. Cacao zou positieve gezondheidseffecten hebben en kreeg daarom enige tijd in de media de aandacht als superfood. Chocolademakers speelden daarop in door chocoladerepen te introduceren met hogere cacaopercentages of met avocado, thee of matcha. 

Snoep kampte daarentegen met het negatieve imago dat suiker de afgelopen jaren kreeg, wat er uiteindelijk voor zorgde dat Nederlanders 10% minder gingen snoepen. 

ABN Amro verwacht dat de verkoop van chocolade de komende jaren verder zal toenemen. 

Lees ook
Combinatie suiker, koolzuur en cafeïne maakt frisdrank verslavend

Combinatie suiker, koolzuur en cafeïne maakt frisdrank verslavend

Frisdrank is ontworpen om verslavend te zijn, meent Gary Wenk, afdelingsdirecteur neuroscience aan de Ohio State University. Volgens hem kiezen producenten voor 'precies de juiste hoeveelheid zoetstof, cafeïne en koolzuur'. Wenk schreef ‘Your Brain on Food’ en zet zijn theorie over Cola uiteen tegenover CNN. In een blikje...

Diëtisten worden beïnvloed door voedselindustrie, zegt Foodwatch

Diëtisten worden beïnvloed door voedselindustrie, zegt Foodwatch

Diëtisten worden beïnvloed door de ongezonde voedingsindustrie, zo concluderen Foodwatch en het consumentenprogramma Radar. Aanleiding zijn de door de industrie georganiseerde en gefinancierde congressen en symposia waarvoor diëtisten ‘studiepunten’ krijgen als ze die bezoeken. De banden tussen de industrie en de diëtistenvereniging...

Cargill zet in op chocolade met minder suiker

Cargill zet in op chocolade met minder suiker

Cargill investeert vier miljoen euro in haar Belgische fabriek in Moeskroen om chocolade met dertig procent minder suiker te kunnen produceren. Hiermee wil het Amerikaanse familiebedrijf de groeiende nichemarkt van zoetwaren met verlaagde suikergehaltes bedienen. Met een breed assortiment aan suikervervangers en een doseringssysteem kan het suikergehalte...