Hygiënecontrole bij hergebruik kratten onder de maat

EVMI_Kratten

Meer dan de helft van de bedrijven doet geen hygiënecontrole na het reinigen van voedsel- en warenkratten. Dat blijkt uit een enquête van Uw Business Online onder verschillende bedrijven in de foodbranche. Het gevaar van kruisbesmetting ligt op de loer. Uw Business Online voerde het onderzoek uit in opdracht van Clean Machine.

Hygiëne is vanzelfsprekend een van de hoogste prioriteiten in de voedingsmiddelenindustrie. Vanuit de overheid worden steeds strengere eisen gesteld iedere branche heeft een uitgebreide hygiënecode. Daarbij hoort ook het schoonmaken van de kratten waarmee de producten tijdens het proces worden vervoerd. Juist hierbij is de kans op kruisbesmetting groot, omdat kratten na het einde van de productieketen besmetting kunnen overbrengen naar het begin ervan.

Hygiëne bij kratten

Toch lukt het niet alle bedrijven om aan de voorschriften te voldoen, zo blijkt uit een enquête onder 132 Nederlandse bedrijven uit voornamelijk de vlees-, vis- en pluimveesector. 56% van de respondenten gaf aan dat zij niet toetsen of de kratten na reiniging echt schoon zijn, zoals volgens de meeste hygiënecodes wel gewenst is. 32% toetst dit intern, en 12% werkt met een extern laboratorium om de hygiëne te testen. Het bureau dat het onderzoek heeft uitgevoerd geeft in hun rapport toe dat dit beeld niet als representatief gezien kan worden, omdat een aantal respondenten de vraag over hun kwaliteitscontrole niet wilden beantwoorden. De onderzoekers achten de kans groot dat het percentage van niet-toetsende bedrijven hoger had kunnen uitvallen.

Stickerresten

Verreweg de meeste respondenten wassen hun kratten zelf. Slechts 15% laat de kratten extern wassen. Vooral grotere bedrijven kiezen hiervoor. Juist de bedrijven die hun kratten intern wassen beschikken vaak niet over de capaciteit en de middelen om kwaliteitscontroles uit te voeren. Met name resten van stickers vormen een probleem bij het hergebruiken van kratten, zo geven ook de bedrijven zelf aan. Deze resten zijn moeilijk te verwijderen, en er blijven vaak bacteriën in achter. ‘Ik was mijn kratten zelf,’ zo laat een respondent weten. ‘Maar het verwijderen van de stickerresten met de hogedrukreiniger kost me erg veel tijd. Het is een extra handeling.’

Lees ook
Goede voedselveiligheid en dierenwelzijn in Nederlandse slachthuizen

Goede voedselveiligheid en dierenwelzijn in Nederlandse slachthuizen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft deze week de naleefmonitor gepubliceerd voor de eerste helft van 2018. Hierin staat beschreven dat de 23 grote Nederlandse roodvleesslachthuizen zich goed houden aan de regels voor voedselveiligheid en dierenwelzijn. De roodvleesslachthuizen slachten en verwerken dieren en vlees van varkens,...

Inval NVWA bij niet erkend slachthuis

Inval NVWA bij niet erkend slachthuis

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft een inval uitgevoerd bij een slachthuis in Gelderland. Vermoedelijk wordt er vlees verwerkt zonder de daarvoor benodigde papieren. Het bedrijf verkoopt het vlees vermoedelijk aan Chinese restaurants in Nederland. “Een bedrijf moet aan meerdere eisen voldoen om een erkenning te krijgen zodat...

NVWA: beter dierenwelzijn en slechtere hygiëne in pluimveeslachthuizen

NVWA: beter dierenwelzijn en slechtere hygiëne in pluimveeslachthuizen

Grote pluimveeslachthuizen zijn beter gaan scoren op dierenwelzijn, maar zijn de hygiëneregels minder goed gaan naleven. Dat blijkt uit de naleefmonitor pluimveeslachthuizen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De regels voor dierenwelzijn worden over het algemeen goed nageleefd, concludeert de NVWA. Maar op hygienisch gebied valt...