Hygiënecontrole bij hergebruik kratten onder de maat

EVMI_Kratten

Meer dan de helft van de bedrijven doet geen hygiënecontrole na het reinigen van voedsel- en warenkratten. Dat blijkt uit een enquête van Uw Business Online onder verschillende bedrijven in de foodbranche. Het gevaar van kruisbesmetting ligt op de loer. Uw Business Online voerde het onderzoek uit in opdracht van Clean Machine.

Hygiëne is vanzelfsprekend een van de hoogste prioriteiten in de voedingsmiddelenindustrie. Vanuit de overheid worden steeds strengere eisen gesteld iedere branche heeft een uitgebreide hygiënecode. Daarbij hoort ook het schoonmaken van de kratten waarmee de producten tijdens het proces worden vervoerd. Juist hierbij is de kans op kruisbesmetting groot, omdat kratten na het einde van de productieketen besmetting kunnen overbrengen naar het begin ervan.

Hygiëne bij kratten

Toch lukt het niet alle bedrijven om aan de voorschriften te voldoen, zo blijkt uit een enquête onder 132 Nederlandse bedrijven uit voornamelijk de vlees-, vis- en pluimveesector. 56% van de respondenten gaf aan dat zij niet toetsen of de kratten na reiniging echt schoon zijn, zoals volgens de meeste hygiënecodes wel gewenst is. 32% toetst dit intern, en 12% werkt met een extern laboratorium om de hygiëne te testen. Het bureau dat het onderzoek heeft uitgevoerd geeft in hun rapport toe dat dit beeld niet als representatief gezien kan worden, omdat een aantal respondenten de vraag over hun kwaliteitscontrole niet wilden beantwoorden. De onderzoekers achten de kans groot dat het percentage van niet-toetsende bedrijven hoger had kunnen uitvallen.

Stickerresten

Verreweg de meeste respondenten wassen hun kratten zelf. Slechts 15% laat de kratten extern wassen. Vooral grotere bedrijven kiezen hiervoor. Juist de bedrijven die hun kratten intern wassen beschikken vaak niet over de capaciteit en de middelen om kwaliteitscontroles uit te voeren. Met name resten van stickers vormen een probleem bij het hergebruiken van kratten, zo geven ook de bedrijven zelf aan. Deze resten zijn moeilijk te verwijderen, en er blijven vaak bacteriën in achter. ‘Ik was mijn kratten zelf,’ zo laat een respondent weten. ‘Maar het verwijderen van de stickerresten met de hogedrukreiniger kost me erg veel tijd. Het is een extra handeling.’

Lees ook
COV: Elke overtreding van de welzijnsregels is er één teveel

COV: Elke overtreding van de welzijnsregels is er één teveel

RTL Nieuws bracht op 19 juni de rapportages van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over de Nederlandse slachthuizen naar buiten. In ruim 2 jaar tijd legde de NVWA bij 19 slachthuizen in Nederland 48 boetes op voor misstanden bij het aanvoeren en doden van dieren. COV brengt hier enige nuance in aan. De 48 boetes kunnen afgezet worden...

Mark den Hartog plaatsvervangend Algemeen Secretaris Nepluvi

Mark den Hartog plaatsvervangend Algemeen Secretaris Nepluvi

Mark  den Hartog is door de Algemene Ledenvergadering benoemd als plaatsvervangend Algemeen Secretaris van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi). Algemeen Secretaris Peter Vesseur is blij met de benoeming: “Mark is de afgelopen jaren een vaste kracht geworden om de belangen van onze leden op diverse terreinen goed te behartigen. Het...

Statistische kwaliteitscontrole in de voedingsindustrie

Statistische kwaliteitscontrole in de voedingsindustrie

De kwaliteit van producten wordt beoordeeld door de consument. Het productieproces heeft invloed op de uiteindelijke kwaliteit. Producenten willen de productkwaliteit zo constant mogelijk houden en voldoen aan de verwachtingen van de klant. Daarbij moeten de processen ook nog voldoen aan de wet- en regelgeving. Hoe kunnen producenten ervoor zorgen dat...