IJs smelt minder snel door toevoegen vezels bananenplant

Vakblad IJs_Bananenplant

Uit onderzoek van de Universiteit van Medellín in Colombia blijkt dat ijs minder snel smelt als er nanovezels van de bananenplant aan toegevoegd worden. Dat meldt Eos Wetenschap.

Na de bananenoogst haalden onderzoekers nanovezels van cellulose uit de stam van de bananenplant. Deze vezels zijn zeer klein, namelijk duizendmaal smaller dan een mensenhaar. De onderzoekers testten het effect op ijs door deze vezels in verschillende concentraties (tot 0,3 gram per 100 gram ijs) met consumptie-ijs te vermengen. Ze constateerden dat het ijs door de toevoeging van de vezels minder snel smolt.

Daarnaast stelden ze vast dat het ijs met de bananenvezels minder gevoelig voor temperatuurschommeling. Ook had de toevoeging een positief effect op de textuur van vetarm ijs. Volgens de onderzoekers betekent dit dat de vezels van de bananenplant vetten kunnen vervangen waardoor het ijs minder calorieën bevat.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Verkoop vlees- en zuivelvervangers vlakt af, maar ABN AMRO verwacht verdubbeling in 2030

Verkoop vlees- en zuivelvervangers vlakt af, maar ABN AMRO verwacht verdubbeling in 2030

De afgelopen jaren groeide de verkoop van vlees- en zuivelvervangers explosief, maar deze lijkt nu af te vlakken. Desondanks verwacht ABN AMRO de komende acht jaar een verdubbeling van de verkoop van plantaardige alternatieven.

Thijs Defraeye benoemd tot buitengewoon hoogleraar ‘Data and Simulations for Self-care Postharvest Fresh-food Supply Chains’

Thijs Defraeye benoemd tot buitengewoon hoogleraar ‘Data and Simulations for Self-care Postharvest Fresh-food Supply Chains’

Thijs Defraeye is benoemd tot bijzonder hoogleraar ‘Data and Simulations for Self-care Postharvest Fresh-food Supply Chains’ bij de groep Food, Quality & Design. De functie wordt gefinancierd door Empa, een Zwitsers onderzoeksinstituut dat zich bezighoudt met materiaalwetenschappen en -technologie. In zijn onderzoek richt Defraeye zich op kwaliteitsverlies...

Het verschil tussen vleeseters, vlees verminderaars en vleesmijders

Het verschil tussen vleeseters, vlees verminderaars en vleesmijders

Het minderen van vlees is vanwege de milieu-en gezondheidsaspecten een hot topic Je hebt groepen die helemaal geen vlees eten zoals de vegetariërs en de veganisten, groepen die minder vlees eten namelijk flexitariërs maar ook nog steeds de echte vleeseters. Vanuit Wageningen University & Research (WUR) zijn er laatst twee studies verschenen waarin het...