Je ei kwijt in gist

fumi

Start-up FUMI Ingredients ontwikkelt eiwitpoeder gemaakt uit overgebleven gist van bierbrouwerijen. Een samenwerkingsproject genaamd EGGcited en een boost van €1,3 miljoen subsidie, gaan de opschaling van het product naar het volgende level brengen.

“Een gistcel kun je zien als gevulde ballon”, legt Corjan van den Berg, CEO van FUMI Ingredients, uit. “Als je de celwand doorprikt kun je de inhoud eruit zuigen. Een bewerkingsproces later blijft er een poeder over.” Dat poeder heeft vergelijkbare effecten als kippenei-eiwit, aangezien de natieve structuur van de functionele gisteiwitten nog intact is. “Je kunt er ingrediënten van vleesvervangers mee ‘aan elkaar plakken’, het schuimt op voor bakkerijproducten en het werkt ook als emulgator in bijvoorbeeld mayonaise.”

‘Een gistcel kun je zien als gevulde ballon’

En dat maakt het poeder een prima vervanger voor dierlijke eiwitten. Een knap geklaarde klus, want eiwitpoeder van kippeneieren is nauwelijks te bootsen, omdat de effecten ervan zo uniek zijn, aldus Van den Berg. Doel van het product is de CO2-voetafdruk van voedingsmiddelen te verlagen en de circulariteit van de voedselproductie te vergroten.

Van afval naar eiwit

Dat laatste is mogelijk, omdat de grondstof van het eiwitpoeder in feite een afvalproduct uit bierbrouwerijen is. Bierbrouwer AB InBev levert de brewers spent yeast (BSY) aan. BSY bevat allerlei nutritionele en functionele ingrediënten. Toch wordt het tot nu toe alleen verwerkt tot laagwaardige diervoeding. Van den Berg: “In voorgaande jaren is de technologie om functionele eiwitten uit BSY te winnen door FUMI Ingredients op labschaal ontwikkeld (proof-of-concept). In het EGGcited-project ontwikkelen we de technologie verder door naar industrieel relevante pilotplantschaal. De uitkomst is een proces met een significant kleinere CO2-voetafdruk voor de productie van eiwit vergeleken met de productie van ei-eiwit of melkeiwit. Omdat je eiwit uit een reststroom van een bierbrouwerij wint, dring je het grondstofgebruik terug en dragen we bij aan de circulariteit van de humane voedselproductie.”

fumi2

Level up

In EGGcited werkt de start-up samen met NIZO, een privaat instituut en contractresearch- organisatie. NIZO vervult de rol van projectleider en biedt kennis en faciliteiten voor de ontwikkeling en opschaling van nieuwe voedingsmiddelen en ingrediënten. Het derde EGGcited-bedrijf is Ruitenberg Ingredients, dat nieuwe ingrediënten verwerkt tot functionele toepassingen in consumentenproducten en als launching customer een versnelling kan bewerkstelligen.

“We ontwikkelen het proces in eerste instantie door voor biergist, maar het is zéér schaalbaar en kan ook op basis van andere grondstoffen (algen, bacteriën, etc.) opereren”, zegt Van den Berg. Als het project is afgelopen willen de bedrijven blijven samenwerken aan innovatie, nieuwe businessmodellen, andere micro-organismen en productie. Zo creëren de partijen een permanent ecosysteem van bedrijven en kennisinstellingen op het gebied van alternatieve eiwitten in Oost Nederland.

Het consortium uit Gelderland kreeg onlangs €1,3 miljoen subsidie om de ontwikkeling en opschaling te bevorderen, toegekend door de Managementautoriteit Oost-Nederland. Die subsidie werd verleend in het kader van het Operationeel Programma Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) 2014-2020 Oost-Nederland (OP Oost), aldus het persbericht over de subsidie.

Dit artikel is tijdelijk voor iedereen te lezen. Smaakt het naar meer? Via evmi.nl/abonneren kun je een abonnement afsluiten op EVMI. 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
270 miljoen subsidie voor verduurzaming industrie en energie-innovatieprojecten

270 miljoen subsidie voor verduurzaming industrie en energie-innovatieprojecten

Het kabinet wil dat de Nederlandse industrie gaat verduurzamen en trekt daarvoor 270 miljoen uit. Bedrijven en instellingen die innoveren of investeren in de vermindering van CO2-uitstoot kunnen gebruikt maken van verschillende subsidies die dit voorjaar open gaan.

Voedingsmiddelenindustrie in de media | Week 10-2023

Voedingsmiddelenindustrie in de media | Week 10-2023

Frankrijk neemt maatregelen tegen stijging voedselprijzen, de toekomst van algen in voeding en Louise Fresco over het stikstofprobleem. Wat lazen we afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Voedingsmiddelensindustrie in de media | Week 8-2023

Voedingsmiddelensindustrie in de media | Week 8-2023

Vleesvervangers van suikerbiet, interview met Foodello en de productie van plantaardig eiwitpoeder. Wat lazen we afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.