‘Kipschap super bevat nog veel plofkip’

wakkerdier

AMSTERDAM - Het leeuwendeel van het kipassortiment in de supermarkt bestaat nog steeds uit plofkip. Het best scorende filiaal had nog altijd 58 procent plofkip in het kipschap liggen, de slechtste supermarkt 95 procent.

Dat meldt Wakker Dier op basis van onderzoek in 10 supermarkten in midden-Nederland.

‘Opmerkelijk’

Wakker Dier noemt de resultaten opmerkelijk omdat retailketens ruim een jaar geleden verklaarden zich in te zetten ‘om het marktaandeel aan scharrel- en biologisch vlees te verhogen’.

De dierenrechtenorganisatie bezocht in mei een vestiging van de retailketens Albert Heijn, Plus, Jumbo, Dirk, Lidl, C1000 en Aldi in Amersfoort en van Emté, Coop en Deen in respectievelijk Nieuwegein, Eemnes en Almere.

Veel variatie

Er bleek veel variatie in het kipschap te zitten. De filialen van Dirk, Jumbo en Emté kwamen het slechtst uit de bus. Hier bepaalde plofkip bijna het volledige kipschap.

Marktleider Albert Heijn is samen met Aldi en C1000 een middenmoter.

Coop, Plus, Lidl en Deen hadden het meeste aanbod aan diervriendelijkere varianten, zoals biologische kip en kip met 1, 2 of 3 Beter Leven sterren van de Dierenbescherming.

80 procent plofkip

Gemiddeld was 80 procent van het kipschap gevuld met plofkip. Kip met een Beter Leven ster van de Dierenbescherming had een aandeel van 16 procent van het totale kipschap in de supermarkten. Hier schommelde het aanbod van de supers tussen 0 en 40 procent.

Kip met 2 of 3 sterren en Eko-kip maakte gemiddeld 4 procent van het totale kipaanbod uit. Hier varieerde het aanbod tussen supermarkten van 0 tot 8 procent.

Scharrelkip

Aldi verkoopt scharrelkip, die niet aan alle normen van 1 ster Beter Leven van de Dierenbescherming voldoet, maar die daar wel onder is geschaard, meldt Wakker Dier in een toelichting.

Dirk en Dekamarkt verkopen Boerenscharrelkip onder de noemer Kies Bewust. Deze is onder 2 Beter Leven sterren meegeteld. Bij Albert Heijn was de Hollandse Kip nog niet geïntroduceerd.

Lees ook:

‘Alle babyvoeding plofkipvrij’ (25 juni 2013)

Wakker Dier: Bofkip is ‘plofkip in flauwekulsaus’ (26 februari 2013)

Meer over
Lees ook
Flexitariër eet nog steeds vlees

Flexitariër eet nog steeds vlees

De afgelopen 10 jaar groeide het aantal flexitariërs in Nederland. Van 14 procent in 2011 naar 43 procent in 2019. De vleesconsumptie laat een ander beeld zien. Nederlanders gingen 2 kilo minder vlees eten.

Vrieshuizen nog steeds vol friet en vlees

Vrieshuizen nog steeds vol friet en vlees

De koel- en vrieshuizen in Nederland liggen nog altijd vol met vooral frites en vlees. Dat signaleert de Rabobank. De bank verwacht niet dat dit snel zal afnemen.

Henk en Bart Schellekens nemen Bon Vivant over

Henk en Bart Schellekens nemen Bon Vivant over

Sinds 1987 verzorgt de coöperatie Bon Vivant de in‐ en verkoop van scharrel‐ en biologisch vlees in Nederland. De coöperatie gaat nu verder onder leiding van Henk en Bart Schellekens. Zij willen de consument het meest diervriendelijke, gezondste en kwalitatief beste vlees van Nederlandse bodem bieden.