‘Kipschap super bevat nog veel plofkip’

AMSTERDAM - Het leeuwendeel van het kipassortiment in de supermarkt bestaat nog steeds uit plofkip. Het best scorende filiaal had nog altijd 58 procent plofkip in het kipschap liggen, de slechtste supermarkt 95 procent.

Dat meldt Wakker Dier op basis van onderzoek in 10 supermarkten in midden-Nederland.

‘Opmerkelijk’

Wakker Dier noemt de resultaten opmerkelijk omdat retailketens ruim een jaar geleden verklaarden zich in te zetten ‘om het marktaandeel aan scharrel- en biologisch vlees te verhogen’.

De dierenrechtenorganisatie bezocht in mei een vestiging van de retailketens Albert Heijn, Plus, Jumbo, Dirk, Lidl, C1000 en Aldi in Amersfoort en van Emté, Coop en Deen in respectievelijk Nieuwegein, Eemnes en Almere.

Veel variatie

Er bleek veel variatie in het kipschap te zitten. De filialen van Dirk, Jumbo en Emté kwamen het slechtst uit de bus. Hier bepaalde plofkip bijna het volledige kipschap.

Marktleider Albert Heijn is samen met Aldi en C1000 een middenmoter.

Coop, Plus, Lidl en Deen hadden het meeste aanbod aan diervriendelijkere varianten, zoals biologische kip en kip met 1, 2 of 3 Beter Leven sterren van de Dierenbescherming.

80 procent plofkip

Gemiddeld was 80 procent van het kipschap gevuld met plofkip. Kip met een Beter Leven ster van de Dierenbescherming had een aandeel van 16 procent van het totale kipschap in de supermarkten. Hier schommelde het aanbod van de supers tussen 0 en 40 procent.

Kip met 2 of 3 sterren en Eko-kip maakte gemiddeld 4 procent van het totale kipaanbod uit. Hier varieerde het aanbod tussen supermarkten van 0 tot 8 procent.

Scharrelkip

Aldi verkoopt scharrelkip, die niet aan alle normen van 1 ster Beter Leven van de Dierenbescherming voldoet, maar die daar wel onder is geschaard, meldt Wakker Dier in een toelichting.

Dirk en Dekamarkt verkopen Boerenscharrelkip onder de noemer Kies Bewust. Deze is onder 2 Beter Leven sterren meegeteld. Bij Albert Heijn was de Hollandse Kip nog niet geïntroduceerd.

Lees ook:

‘Alle babyvoeding plofkipvrij’ (25 juni 2013)

Wakker Dier: Bofkip is ‘plofkip in flauwekulsaus’ (26 februari 2013)

Meer over
Lees ook
Consument betaalt minder voor vleesvervangers dan voor vlees

Consument betaalt minder voor vleesvervangers dan voor vlees

Door de inflatie en hoge grondstofprijzen betalen consumenten nu meer voor vlees dan voor vleesvervangers. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die supermarktonderzoeker Questionmark in opdracht van ProVeg op een rij heeft gezet.

NVWA neemt vier pallets vlees in beslag

NVWA neemt vier pallets vlees in beslag

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft donderdag 16 juli vier pallets met vlees in beslag genomen in Den Haag. De NVWA doet onderzoek naar valsheid in geschrifte bij illegale import van vleesproducten vermoedelijk afkomstig uit China.

Consumenten kopen minder vlees bij combinatie prijsverhoging en informatie over milieuschade

Consumenten kopen minder vlees bij combinatie prijsverhoging en informatie over milieuschade

Consumenten kopen 36 procent minder vlees in de supermarkt als zowel de prijzen worden verhoogd en ze meer informatie krijgen over de milieuschade door vleesproductie. Dit moet wel in combinatie gebeuren, melden het RIVM en de Vrije Universiteit.