Koninklijke Schmidt Zeevis Rotterdam
Het bijzondere, bootvormige pand van De Koninklijke Schmidt Zeevis in Rotterdam werd in 2015 geopend door Koningin Máxima. Het bedrijf was uit zijn jasje gegroeid in het Rotterdamse centrum. Alle bedrijfsprocessen werden op de nieuwe locatie ondergebracht. Schmidt Zeevis streeft perfectie na in het primaire proces, de productie en levering van de beste vis in Nederland en daarbuiten. Voor secundaire processen geldt dat niet minder, laat directeur Jos van Vuren weten. “Wij bereiden hier voedsel en moeten daarom aan de strengste hygiënemaatregelen voldoen. We werken dan ook onder de strenge HACCP-normen en zijn BRC 7 level A gecertificeerd. Het dagelijks aantrekken van hygiënisch schone kleding behoort tot die normen.”
Interne wasserij
Het nieuwe pand bood ruimte voor een interne wasserij. Van Vuren is enthousiast. “We hebben hier heel wat kleding voor productie, winkel, diepvriesafdeling, chauffeurs… De productiejassen, broeken, overhemden en sokken zijn wit, dus snel vuil. Vroeger besteedden we het wassen uit, nu hoeft dat niet meer.” Met het in-huis-wassen heeft het bedrijf de aankoop van kleding en het wasproces volledig in eigen hand.
De wasafdeling bestaat uit twee aparte ruimten. In de ene bevinden zich de ingebouwde wasmachines. Deze hebben twee deuren, aan de voor- en achterkant van de machine. Van Vuren: “Wij hebben hier een schone en vuile kant. Dit voorkomt iedere vorm van kruisbesmetting. De vuile kleding gaat aan de ‘vuile’ kant in de machine. Wanneer de was klaar is, pakt een van de medewerkers de kleding er aan de schone kant uit en stopt deze in de droger. Daarna wordt de kleding indien nodig nog gestreken, gevouwen en in de kasten van de medewerkers geplaatst. Een perfect systeem.”
Kwaliteitsimpuls
“De in-huis-wasserij heeft in de breedte gezorgd voor een kwaliteitsimpuls”, aldus Van Vuren. De was is schoner, ruikt lekkerder en ziet er beter uit. Wij hebben deze stap ook aangegrepen om eigen beschermende kleding aan te schaffen voor medewerkers in de koel- en vriescellen. Bovendien zijn de chauffeurs in het nieuw gestoken. Zij zijn ons uithangbord, zij hebben de klantcontacten en moeten er representatief bijlopen. Dat doen ze nu.”
Van Vuren ziet nog meer voordelen. “Er is meer discipline. Als iemand vuile kleding aan heeft, sturen we hem direct naar boven om zich om te kleden. Dat kan nu à la minute. Het is goed om het allemaal in eigen hand te hebben. Ook is er minder kleding nodig, omdat er voldoende schoon goed aanwezig is en het sneller verwerkt kan worden. In de wasserij werken vijf personen, er is ongeveer twee FTE mee gemoeid. Dat is voordeliger dan uitbesteden. En bij de inrichting van de wasruimte wilden we niet bezuinigen op de apparatuur. Dan kom je vanzelf bij Miele Professional terecht. Dan weet je dat je goede apparatuur hebt.”
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
Food Technology: Het belang van hygiënisch ontwerp
De aandacht voor voedselveiligheid neemt elk jaar toe. Toch lezen we in de media nog steeds over terugroepacties van fabrikanten vanwege een listeria- of salmonellabacterie in voedsel. Hoe kun je als voedselverwerkend bedrijf bacterievorming en besmetting voorkomen? En hoe kun je als engineer bijdragen aan de ontwikkeling van een machine voor de voedingsmiddelenindustrie?
Hygiënisch ontwerp
Als je in de vorige eeuw over dit onderwerp begon, kreeg je vaak de vraag van welke zeurplaneet je kwam. Een machine moest zo goedkoop mogelijk gemaakt worden, het liefst in rvs en doen waarvoor hij bestemd was. Maar in de voedingsmiddelenindustrie, waar met eiwitten van dierlijke oorsprong gewerkt wordt of voor een kwetsbare doelgroep geproduceerd...
Etiketeisen pluimveevlees veranderen
De etiketeisen voor koelvers pluimveevlees gaan veranderen. Vanaf 1 januari 2023 zijn verkopers verplicht om een kader met icoontjes en begeleidende tekst op het etiket te plaatsen om consumenten te wijzen op het belang van hygiëne bij het bewaren en bereiden van pluimveevlees.