Kookboeken blijken risico voor volksgezondheid

Kookboeken

Gebruik jij bij het koken regelmatig een thermometer, of alleen als het recept dat zegt? En welke temperatuur is dan veilig? Uit onderzoek blijkt dat kookboeken nalatig zijn als het gaat om voedselveiligheidsadvies.

Kookboeken Fotocredits: 'Kookboeken', Foodlog Media

Kritiek op voedselveilige of gezonde adviezen in kookboeken is niets nieuws. Rens Kroes kreeg op haar kop voor haar giftige en vitamines afvoerende kleidrankje. The Green Happiness kreeg te maken met een storm aan kritiek over ongezond veganisme.

Kookprogramma’s zouden onnadenkend met voedselveiligheid omgaan. Uit een studie door North Carolina State University blijkt dit ook te gelden voor kookboeken. Uit de studie blijkt zelfs dat bestsellers maar bar weinig voedselveiligheidsadvies bieden. Het advies dat wel te vinden is, klopt niet altijd en blijkt zelden gebaseerd op wetenschappelijke bevindingen.

Kooktijd meest onbetrouwbaar

Hoewel kookboeken niet gezien worden als belangrijke bron voor voedselveiligheidsinformatie, leren ze geïnteresseerde lezers wel hoe ze moeten koken. Juist daarom startten onderzoeker Ben Chapman en zijn team een studie naar de opvoedkundige kwaliteiten van kookboeken op het gebied van voedselveiligheid.

Voor de studie bekeek Chapman 1.497 recepten afkomstig uit 29 verschillende kookboeken die op de Food and Diet Bestsellers list van The New York Times hebben gestaan. De onderzoekers waren gespitst op advies over het bereiden van vlees, gevogelte, vis, schaaldieren en eieren. Van de 1.497 recepten noemden slechts 123 recepten de temperatuur tot waaraan het gerecht verhit moest worden. In 34 daarvan was de temperatuur niet hoog genoeg om ziekteverwekkers te doden. Daarnaast gaven bijna alle (99,7%) van de boeken de lezers onbetrouwbare indicatoren over wanneer een gerecht gaar is.

De meest voorkomende fout was kooktijd (44%). Volgens hoofdauteur Katrina Levine is deze indicator onbetrouwbaar omdat de kooktijd afhangt van vele factoren, waaronder de dikte van het vlees of de temperatuur ervan voordat het in de oven ging. Daarnaast noemden veel kookboeken de kleur of textuur van vlees als indicator of gebruikten ze vage tekst als “kook tot het gaar is”. De conclusie is even simpel als onthutsend: ondanks alle aandacht voor zelf koken, blijken kookboeken slechte elementaire voedselveiligheidsadviezen te geven.

Zo kan het ook

Een boek, dat overigens geen deel uit maakt van de studie, dat zich wel bezig houdt met informeren over voedselveiligheid is The Rotten Food Cookbook. Met recepten als “Oysters KilledPatrick”, “Beef FindaLoo” en “Shepherd’s Die With E.ColiFlower Mash” probeert dit boek de lezer op een grappige manier bewust te maken van voedselveiligheid. Jammer genoeg is geen van de recepten uit dit boek geschikt voor consumptie.

?v=cB_pKblF11U&feature=youtu.be

Lees ook
Verder kijken dan de peer lang is

Verder kijken dan de peer lang is

Slimme software beoordeelt kleur van groente, fruit en andere voedingsmiddelen Een rode blos op een appel is makkelijk te zien. Maar welke appel de perfecte blos heeft, kan beter door camera’s en software worden gedetecteerd. Tekst: Pauline van Schayck  Zelfs onzichtbare eigenschappen van voedingsmiddelen zijn straks op te sporen. Vroegtijdig...

Procesinstrumentatie in de kaasfabriek: flowen maar  met die kaas

Procesinstrumentatie in de kaasfabriek: flowen maar met die kaas

Bij de productie van kaas komen verschillende typen procesinstrumentatie kijken. Meten, controleren, bewaken, bewerken, en alles moet met elkaar communiceren. In een kaasfabriek komt bij bijna ieder proces wel een instrument om de hoek.  Voor alle instrumenten geldt dat ze geschikt moeten zijn voor de specifieke eisen die in een voedingsmiddelenproductie...

Slap door de suiker, of toch iets anders?

Slap door de suiker, of toch iets anders?

Een onverklaarbaar slap gevoel? Dat zou best eens idiopathische reactieve hypoglykemie kunnen zijn. Het is een raadselachtig fenomeen. Vroeger kwam het zo weinig voor, dat het verwaarloosbaar was. Nu lijken meer en meer mensen er last van te hebben, ook gezonde. Helaas is het niet te reproduceren in een gecontroleerde klinische setting. Tekst: Huib...