Kookboeken blijken risico voor volksgezondheid

Kookboeken

Gebruik jij bij het koken regelmatig een thermometer, of alleen als het recept dat zegt? En welke temperatuur is dan veilig? Uit onderzoek blijkt dat kookboeken nalatig zijn als het gaat om voedselveiligheidsadvies.

Kookboeken Fotocredits: 'Kookboeken', Foodlog Media

Kritiek op voedselveilige of gezonde adviezen in kookboeken is niets nieuws. Rens Kroes kreeg op haar kop voor haar giftige en vitamines afvoerende kleidrankje. The Green Happiness kreeg te maken met een storm aan kritiek over ongezond veganisme.

Kookprogramma’s zouden onnadenkend met voedselveiligheid omgaan. Uit een studie door North Carolina State University blijkt dit ook te gelden voor kookboeken. Uit de studie blijkt zelfs dat bestsellers maar bar weinig voedselveiligheidsadvies bieden. Het advies dat wel te vinden is, klopt niet altijd en blijkt zelden gebaseerd op wetenschappelijke bevindingen.

Kooktijd meest onbetrouwbaar

Hoewel kookboeken niet gezien worden als belangrijke bron voor voedselveiligheidsinformatie, leren ze geïnteresseerde lezers wel hoe ze moeten koken. Juist daarom startten onderzoeker Ben Chapman en zijn team een studie naar de opvoedkundige kwaliteiten van kookboeken op het gebied van voedselveiligheid.

Voor de studie bekeek Chapman 1.497 recepten afkomstig uit 29 verschillende kookboeken die op de Food and Diet Bestsellers list van The New York Times hebben gestaan. De onderzoekers waren gespitst op advies over het bereiden van vlees, gevogelte, vis, schaaldieren en eieren. Van de 1.497 recepten noemden slechts 123 recepten de temperatuur tot waaraan het gerecht verhit moest worden. In 34 daarvan was de temperatuur niet hoog genoeg om ziekteverwekkers te doden. Daarnaast gaven bijna alle (99,7%) van de boeken de lezers onbetrouwbare indicatoren over wanneer een gerecht gaar is.

De meest voorkomende fout was kooktijd (44%). Volgens hoofdauteur Katrina Levine is deze indicator onbetrouwbaar omdat de kooktijd afhangt van vele factoren, waaronder de dikte van het vlees of de temperatuur ervan voordat het in de oven ging. Daarnaast noemden veel kookboeken de kleur of textuur van vlees als indicator of gebruikten ze vage tekst als “kook tot het gaar is”. De conclusie is even simpel als onthutsend: ondanks alle aandacht voor zelf koken, blijken kookboeken slechte elementaire voedselveiligheidsadviezen te geven.

Zo kan het ook

Een boek, dat overigens geen deel uit maakt van de studie, dat zich wel bezig houdt met informeren over voedselveiligheid is The Rotten Food Cookbook. Met recepten als “Oysters KilledPatrick”, “Beef FindaLoo” en “Shepherd’s Die With E.ColiFlower Mash” probeert dit boek de lezer op een grappige manier bewust te maken van voedselveiligheid. Jammer genoeg is geen van de recepten uit dit boek geschikt voor consumptie.

?v=cB_pKblF11U&feature=youtu.be

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Contaminanten belangrijke bedreiging voedselveiligheid visketen

Contaminanten belangrijke bedreiging voedselveiligheid visketen

Contaminanten vormen een belangrijke bedreiging voor de voedselveiligheid in de visketen. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit na een integrale keten- en risicoanalyse. In een brief stelt minister Piet Adema van LNV de Tweede Kamer op de hoogte.

Symposium: Leugens op mijn bord, mondiaal voedselprobleem of een onveilige economische flirt?

Symposium: Leugens op mijn bord, mondiaal voedselprobleem of een onveilige economische flirt?

Onze voedselketen is kwetsbaar. Oorlogen, speculatie met de grondstoffen en de energiecrisis zorgen ervoor dat onze voedselketen flink is opgeschud. De creativiteit van producenten en handelaren stijgt nu soms tot grote hoogte. Ingrediëntsubstitutie vindt op grote schaal plaats, er wordt nog méér water verkocht en sommige verpakkingen zijn doodleuk...

Initiatieven voor kindergezondheid winnen Gezonde Innovatie Awards

Initiatieven voor kindergezondheid winnen Gezonde Innovatie Awards

49 producten en initiatieven die bijdragen aan een gezonder eetpatroon dongen mee naar de Gezonde Innovatie Awards. Voor de derde keer reiken Foodlog, FoodPersonality en supermarkt.team deze complimentenprijs uit. Consumenten en de vakjury kozen hun favorieten uit de initiatieven van kleine ondernemers tot grote supers en uit gezondere producten, bijvoorbeeld...