‘Kweekvlees binnen vijf jaar op de markt’

21 oktober 2015

Binnen vijf jaar zullen er commerciële toepassingen van kweekvlees zijn. Dat stelt prof. Mark Post van de universiteit van Maastricht. Het spin-off bedrijf Mosa Meat gaat kweekvlees op grote schaal produceren en vermarkten. CEO wordt voedingsmiddelentechnoloog Peter Verstrate.

Dit werd bekendgemaakt tijdens de persconferentie voorafgaand aan het eerste internationale symposium over kweekvlees.

Opschalen

Post lanceerde twee jaar geleden de eerste kweekvleeshamburger. Mosa Meat, de spin-off van de universiteit Maastricht, zoekt nu een bedrag van 6 miljoen euro om een bioreactor bij de universiteit te bouwen. Deze moet eerst 500 liter materiaal kunnen produceren, om daarna verder op te schalen naar 25.000 liter. Dat meldt Foodingredientsfirst.

Met 25.000 liter kan een kilo kunstmatig rundvlees worden geproduceerd dat geschikt is voor hamburgers, tegen een prijs van zo’n 60 euro per kilo. Dat is nog wel 30 keer meer dan de marktprijs voor gangbaar rundvlees, maar voor exclusieve restaurants zijn dit geen overdreven prijsniveaus meer, geeft Post aan.

Draden van vlees

De spiercellen van een koe worden in een laboratorium gekweekt rond een geleiachtige ring. Samen groeien de cellen tot draden van vlees. Er zijn zo’n 20.000 draden nodig voor het maken van een hamburger van 140 gram. Er zal ook worden getest met 3D-printtechnologieën, maar vermarkting daarvan zal nog wel langer dan vijf jaar duren,

De eerste kweekvleesburger, twee jaar geleden, was qua smaak en textuur nog niet optimaal. Sindsdien is er al vooruitgang geboekt, geeft Post aan. Zo kunnen de wetenschappers inmiddels ook vetcellen en bindweefsel kweken om het te mixen met de spiercellen.

Mosa Meat gaat de productie opschalen. Daarvoor zijn hogere investeringen nodig. Het bedrijf is ook bedoeld om goedkeuring te krijgen van bevoegde instanties. Volgens de BBC zullen er zo’n 25 medewerkers komen te werken.

Lees ook:

EVMI achtergrond & analyse – Kweekvlees (Premium)

Altijd op de hoogte blijven?