Kweekvlees mag nog niet geconsumeerd worden

evmi-kweekvlees

Steeds meer bedrijven willen kweekvlees op de markt brengen. Het Amerikaanse bedrijf Just wilde hun kweekvlees in een Nederlands restaurant laten proeven maar krijgt hiervoor geen toestemming van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Voorlopig is kweekvlees in Nederland alleen in het museum te bekijken. NEMO Science Museum in Amsterdam nam het eerste commercieel verkochte kweekvleesworstje ter wereld op in de collectie.

Kweekvlees

Voor het worstje is één cel van een eend gebruikt. Deze eend loopt nu nog steeds levend rond. Het worstje werd 22 mei in het museum gepresenteerd tijdens een debat over kweekvlees met producenten, wetenschappers, beleidsmakers, koks, mensen van milieu- en dierenwelzijnorganisaties en de vleessector. Zij spraken over de vraag waarom kweekvlees niet wordt toegelaten op de Nederlandse markt.

Futuristenplatform Next Nature Network

Het futuristenplatform Next Nature Network vindt kweekvlees een duurzaam en diervriendelijk alternatief voor vlees van geslachte dieren. Creatief directeur Koert van Mensvoort snapt niet waarom het kweekvlees van Just door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit wordt tegengehouden. "Vaak is de NVWA veel te laat, nu komen ze te snel in actie en vertragen de introductie," zegt hij tegen Nieuwsuur. Hij start daarom een petitie.

Novel food

Volgens het ministerie ligt het niet zo eenvoudig. "Om kweekvlees op de markt te kunnen brengen, moeten producenten aantonen dat hun product absoluut veilig is voor menselijke consumptie." Het ministerie ziet het als 'novel food' en wil eerst een uitgebreid onderzocht voordat het op de markt gebracht kan worden.

Dit onderzoek loopt via de 'novel food verordening' die voor de hele EU geldt. Nadat het onderzoek is afgerond, moet de Europese Voedselveiligheidsautoriteit EFSA de resultaten eerst beoordelen. En daarna moeten de Europese lidstaten nog stemmen of het product kan worden toegelaten op de EU-markt. Hiervoor is nog geen aanvraag gedaan meldt het ministerie aan Nieuwsuur.

Documentaire Vleeskwekers

VPRO zendt zondag 27 mei via het programma Tegenlicht de documentaire Vleeskwekers uit. Het programma belicht zowel de voor- als tegenstanders van kweekvlees. “Kweekvlees is werkelijkheid. Het is er en we kunnen het maken. De vraag is: willen we het ook?”

 
Lees ook
Meer dan 40% van de Belgen zou wel kweekvlees willen proberen

Meer dan 40% van de Belgen zou wel kweekvlees willen proberen

Meer dan 4 op de 10 (42%) Belgen zijn voorstander van kweekvlees. In Vlaanderen ligt dat aantal zelfs op 47%. Dat blijkt uit een onderzoek door dierenrechtenorganisatie GAIA.  In het kader van de nieuwe campagne tegen het slachten van dieren, hield de organisatie een enquête onder 1.001 Belgen. Dierenwelzijn...

Vegavlees gemiddeld bijna 3x duurder dan vlees

Vegavlees gemiddeld bijna 3x duurder dan vlees

De Volkskrant kopte vorige week “Vleesvervangers zijn peperduur. Maar waarom?” Uit de steekproef van Varkens in Nood bleek dat vegavlees gemiddeld 2,6 keer zo duur is als vlees. Dit verschil lijkt voort te komen uit hoge ontwikkelingskosten en kleinschalige productie. Vlees wordt vaak gezien als een luxe-product, en door vegetarisch te...

Meer nieuwe welvaart, meer vleesconsumptie

Meer nieuwe welvaart, meer vleesconsumptie

De afgelopen 50 jaar verdubbelde de wereldbevolking van 3 miljard naar 7,6 miljard mensen. De wereldwijde vleesproductie vervijfvoudigde. Tegelijk kun je de krant niet openslaan of je leest over vleesminderen en plantaardig eten. Wat betekent dat voor de wereldwijde vleesconsumptie en waar wonen de grootste vleeseters op aarde? De BBC zocht het uit. Hasna...