Kweekvlees mag nog niet geconsumeerd worden

evmi-kweekvlees

Steeds meer bedrijven willen kweekvlees op de markt brengen. Het Amerikaanse bedrijf Just wilde hun kweekvlees in een Nederlands restaurant laten proeven maar krijgt hiervoor geen toestemming van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Voorlopig is kweekvlees in Nederland alleen in het museum te bekijken. NEMO Science Museum in Amsterdam nam het eerste commercieel verkochte kweekvleesworstje ter wereld op in de collectie.

Kweekvlees

Voor het worstje is één cel van een eend gebruikt. Deze eend loopt nu nog steeds levend rond. Het worstje werd 22 mei in het museum gepresenteerd tijdens een debat over kweekvlees met producenten, wetenschappers, beleidsmakers, koks, mensen van milieu- en dierenwelzijnorganisaties en de vleessector. Zij spraken over de vraag waarom kweekvlees niet wordt toegelaten op de Nederlandse markt.

Futuristenplatform Next Nature Network

Het futuristenplatform Next Nature Network vindt kweekvlees een duurzaam en diervriendelijk alternatief voor vlees van geslachte dieren. Creatief directeur Koert van Mensvoort snapt niet waarom het kweekvlees van Just door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit wordt tegengehouden. "Vaak is de NVWA veel te laat, nu komen ze te snel in actie en vertragen de introductie," zegt hij tegen Nieuwsuur. Hij start daarom een petitie.

Novel food

Volgens het ministerie ligt het niet zo eenvoudig. "Om kweekvlees op de markt te kunnen brengen, moeten producenten aantonen dat hun product absoluut veilig is voor menselijke consumptie." Het ministerie ziet het als 'novel food' en wil eerst een uitgebreid onderzocht voordat het op de markt gebracht kan worden.

Dit onderzoek loopt via de 'novel food verordening' die voor de hele EU geldt. Nadat het onderzoek is afgerond, moet de Europese Voedselveiligheidsautoriteit EFSA de resultaten eerst beoordelen. En daarna moeten de Europese lidstaten nog stemmen of het product kan worden toegelaten op de EU-markt. Hiervoor is nog geen aanvraag gedaan meldt het ministerie aan Nieuwsuur.

Documentaire Vleeskwekers

VPRO zendt zondag 27 mei via het programma Tegenlicht de documentaire Vleeskwekers uit. Het programma belicht zowel de voor- als tegenstanders van kweekvlees. “Kweekvlees is werkelijkheid. Het is er en we kunnen het maken. De vraag is: willen we het ook?”

 
Lees ook
MOSA Meat: “Rond 2021 kweekvlees bij de consument”

MOSA Meat: “Rond 2021 kweekvlees bij de consument”

De vleesproductie levert een grote bijdrage aan de klimaatverandering. Er moet dus iets gebeuren. Dit vindt het bedrijf MOSA Meat in Maastricht ook. CEO Peter Verstrate vertelt meer over het realiseren van het ‘kweekvlees’. Slechte invloed Vlees heeft niet alleen een slechte invloed op de klimaatverandering, ook vergroten we met het consumeren...

Mogelijk Listeria in vleesproducten Deen

Mogelijk Listeria in vleesproducten Deen

De Duitse biefstuk, Tartaar (XL) en diverse soorten Filet Americain van Deen Supermarkten zijn mogelijk besmet met listeria, waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Consumptie kan maag- en darmklachten opleveren en schadelijk zijn voor de gezondheid. De voedselwaakhond stuurt daarom een veiligheidswaarschuwing uit. Kinderen,...

De haken en ogen van kweekvlees

De haken en ogen van kweekvlees

Paul Riteco van restaurant D’Swarte Walvis in Zaandam was van plan om dit jaar voor nieuwsgierigen bij wijze van experiment eendenkweekvlees van de Amerikaanse startup Just op het menu te zetten. Daar stak de NVWA een stokje voor: het vlees moest verzegeld in de vriescel blijven. Een anticlimax, een kleine vijf jaar na de lancering van de eerste hamburger...