Mild conserveren: alle technieken op een rij

conserveren-melk-shutterstock

Na een lange aanloopperiode krijgen milde conserveringstechnieken de laatste jaren echt voet aan de grond. Ze maken het mogelijk de smaak en geur van vers te verenigen met langere houdbaarheid zonder dat conserveringsmiddelen nodig zijn. In laboratoria en pilotplants staan alweer nieuwe technieken klaar. De trend richting (koel)verse gemaksvoeding...
Lees ook
Melk en het immuunsysteem

Melk en het immuunsysteem

Melk bevat eiwitten die het jonge immuunsysteem kunnen ondersteunen. Maar juist die eiwitfuncties gaan verloren bij de verwerking tot babymelkpoeder. Aan de Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden wordt gezocht naar mildere manieren om melk te bewerken. Als ik één voedingsmiddel mee zou mogen nemen naar een onbewoond eiland, dan...

Europese subsidie voor innovatie RF-sterilisatie

Europese subsidie voor innovatie RF-sterilisatie

Verschillende duurzame initiatieven en innovaties op het gebied van voeding en gezondheid in Oost-Nederland hebben Europese subsidie ontvangen. De subsidie wordt verstrekt vanuit het Europese subsidieproject OP Oost, dat gericht is op de regionale ontwikkeling van Overijssel en Gelderland. RF-sterilisatie Zo heeft onder meer het samenwerkingsverband...

RF-technologie: in-pack steriliseren met minimale hitteschade

RF-technologie: in-pack steriliseren met minimale hitteschade

Het Wageningse technologiebedrijf TOP BV ontwikkelt een nieuwe sterilisatie-oplossing op basis van Radio Frequency-technologie. Hiermee kunnen voedingsmiddelen in verpakking veel korter verhit worden dan met gangbare technieken, met minder hitteschade aan het product. Onze oma’s zijn niet vies van een pot erwten met worteltjes. Maar met de huidige...