Minder vlees op maandag voor ambtenaar

Ambtenaren zullen in de bedrijfskantines op maandag vooral vegetarische maaltijden voorgeschoteld gaan krijgen. 4 ministeries volgen een Noors initiatief waarbij het leger al een jaar succesvol een maandag-met-minder-vlees houdt.

De ministeries van Buitenlandse Zaken, Defensie, Infrastructuur & Milieu en Sociale Zaken gaan 3 maanden lang elke maandag in de bedrijfskantines vooral vegetarische maaltijden serveren. Ze willen door meer aandacht te geven aan vegetarische maaltijden, bijdragen aan meer dierenwelzijn en duurzaamheid en aan de bewustwording ervan. Dat meldt het AD.

Dat betekent dat er op maandag voortaan meer keus is in vegetarische maaltijden en producten en minder keuze in hamburgers, ballen gehakt en kroketten.

Vlees en vis verdwijnen overigens niet helemaal van het menu. “Verplichten werkt averechts en levert alleen maar heftige reacties op”, vertelt Sebastiaan Aalst van Food Cabinet die het initiatief coördineert, in het AD. De bedoeling is juist om mensen meer te laten nadenken over duurzaamheid en meer keuze, ook in vegetarische producten, te bieden.

Lees ook:

‘Vleesvervanger mist voedingswaarde vlees' (15 augustus 2014)

Vegetarische Gehacktbal derde in smaakwedstrijd (15 oktober 2013) 

‘Smaakverschil vlees en vega vervaagt' (2 mei 2011)

Lapje vlees bij ministeries niet taboe (1 februari 2010)

Lees ook
WUR: Heffing op vlees die teruggaat naar veehouder kan veehouderij verduurzamen

WUR: Heffing op vlees die teruggaat naar veehouder kan veehouderij verduurzamen

Moet er een heffing komen op vlees? De vraag komt regelmatig voorbij in het nieuws. Volgens Wageningen University and Research kan een heffing op vleesproducten die de overheid doorgeeft aan de veehouder de duurzaamheid bevorderen.

Vega uit de printer

Vega uit de printer

Hoe voldoen we in de toekomst aan de almaar groeiende vraag naar vlees? Wereldwijd stellen wetenschappers dat we op zoek moeten naar alternatieve eiwitbronnen. Tijdens de online conferentie ‘Science and Technology for Meat Analogues’ deelden wetenschappers hun inzichten, met uiteenlopende manieren om vleesvervangers te verbeteren.

CBS: 8 op de 10 Nederlanders eet niet dagelijks vlees

CBS: 8 op de 10 Nederlanders eet niet dagelijks vlees

Acht op de tien Nederlanders eet niet dagelijk vlees. Dat blijkt uit onderzoek Belevingen 2020 van het CBS. Volgens de cijfers eet 45 procent van de ondervraagden maximaal vier dagen in de week vlees, 5 procent eet nooit vlees.