Nederlander opnieuw spil in paardenvleesschandaal

Paardenvleesfraude

De Spaanse Guardia Civil heeft in samenwerking met Europol een criminele organisatie opgerold die paardenvlees op de markt bracht dat ongeschikt was voor consumptie. In totaal werden 66 personen gearresteerd. Hen wordt dierenmishandeling, valsheid in geschrifte, belemmering van de rechtsgang, in gevaar brengen van de volksgezondheid, witwassen en deel uitmaken van een criminele organisatie ten laste gelegd.

In 2016 kwam de Guardia Civil ongewone gedragingen in een aantal paardenvleesmarkten op het spoor. Samen met Europol ontdekte de politie een oplichterij waarbij Portugese en Spaanse paarden in twee Spaanse slachterijen 'verwerkt' werden. Het vlees ging daarna met vervalste papieren en microchips naar België. De in april gearresteerde Nederlander Jan F., die eerder voor paardenvleesfraude veroordeeld werd door de Nederlandse rechtbank, zou het brein zijn achter de oplichterij. Hij zou vanuit het Spaanse Calpe de organisatie geleid hebben. Europol zegt met invallen in Frankrijk, Portugal, Italië, Roemenië, Zwitserland en Groot-Brittannië de bende opgerold te hebben.

Bron: Foodlog

Lees ook:

Lees ook
Spaanse producent onder vuur vanwege racistisch snoepmerk

Spaanse producent onder vuur vanwege racistisch snoepmerk

In Spanje is een online petitie opgezet tegen de Spaanse snoepfabrikant Lacasa S.A. om het merk Conguitos uit de handel te halen. De chocoladebolletjes worden voorzien van illustraties die volgens de initiatiefnemers van de petitie zwarte mensen stigmatiseren. De petitie maakt gebruik van het momentum dat is gecreëerd door de opleving van...

Vissoort identificeren met nieuwe DNA-database

Vissoort identificeren met nieuwe DNA-database

Vis verkopen als een duurdere vissoort, vaak in versneden en dus onherkenbare vorm. Het komt voor. Om deze vorm van fraude tegen te gaan ontwikkelde het Belgische Instituut van Landbouw en Visserijonderzoek (ILVO) een tool waarmee het DNA van de vis bepaald kan worden.

Lloyds Register voert IFS PIA-audit uit bij Vion

Lloyds Register voert IFS PIA-audit uit bij Vion

IFS ontwikkelde samen met retail organisaties, certificerende-instellingen, Vion Food Group en SIM Supply een nieuwe internationale standaard voor productintegriteit ontwikkeld. Deze nieuwe standaard heeft de naam IFS Product Integrity Assessment (PIA). Lloyds Register voerde de eerste audit uit bij Vion in Boxtel.