We doen een poging, maar het lezingenprogramma is zo uitgebreid - en wordt tijdens het ter perse gaan van dit nummer nog steeds (!) verder uitgebreid, dat we het niet meer dan een poging kunnen noemen. 

Een pilot-project met als doel een betrouwbare luchtvoorziening met minimale CO2-uitstoot bij FrieslandCampina in Veghel. Hoe verloopt zo’n pilot? Wat zijn de resultaten en welke lessen kunnen we eruit halen? Dat vertellen Ben Nissen en Bas Derissen tijdens hun lezing op Food Technology.

Elektrificatie in de voedingsmiddelen­industrie is de titel en hij staat gepland op de eerste dag in zaal 3, om één uur, net na de lunch.

Sjoemelen
“De coronatijd zorgt ervoor dat er extra kans is op gesjoemel met ingrediënten en de herkomst van producten”, aldus Hans van der Moolen, International Food Fraud Consultant bij Eurofins. Tijdens dag 2 van Food Technology vertelt hij hoe je voedsel­fraude kunt herkennen, inclusief tips om het tegen te gaan. Even na 11 uur in zaal 3.

Verduurzaming en je businessmodel
Verduurzaming is een belangrijke stap voor vrijwel alle Nederlandse ondernemers, maar hoe veranker je duurzaamheid in je businessmodel? Ceel Elemans, Sector Banker Food & Agri bij ING, volgt de ontwikkelingen en vertelt erover tijdens Food Technology. De lezing van Ceel Elemans is op dag 1 van Food Technology, om kwart over twee uur in zaal 2.

Food safety
Niet één, maar twee keer betreedt een spreker namens Normec het podium. Op de eerste dag spreekt Kathleen Malfroy om kwart voor 3 in zaal 2 over Food Safety Culture in je bedrijf. Op de tweede dag staat om half twee in zaal 3 listeriabeheersing centraal. Aldo Evers bespreekt Listeria mono­cytogenes, een bacterie die resistent is tegen een vrij zuur milieu en met gemak groeit in een productieomgeving en een gekoelde opslag. Dit is een grote zorg voor alle productiebedrijven die leveren in de gekoelde keten.

3D-printen van voedsel
We zien informatie over het 3D-printen van onderdelen in je machines, maar ook een lezing over het 3D-printen van het voedings­middel zelf. Peter Nieuwkerk, initiatief­nemer van Gastronology 3D Food Works vertelt je op dag twee alles over dit onderwerp, in zaal 3 om kwart over twee. Wie, wat, hoe en waarom en ook voor wie dit een gamechanger gaat worden.

Hightech analyse
Processen in de voedingsindustrie worden steeds complexer met meer biotech. De vraag naar bijvoorbeeld plantaardige ei­witten en het hergebruik van afvalstromen brengen nieuwe processen met zich mee en daarmee stijgt de vraag naar meer geavanceer­de analytische tools.

Ramanspectroscopie is een relatief nieuwe analysetool in de voedingsindustrie. Wat is het? En wat kun je ermee? Rolf Wolthuis van Endress+Hauser legt het uit op de tweede congresdag, zaal 3, vijf over twaalf.

Altijd op de hoogte blijven?