NVWA: beter dierenwelzijn en slechtere hygiëne in pluimveeslachthuizen

slachthuis

Grote pluimveeslachthuizen zijn beter gaan scoren op dierenwelzijn, maar zijn de hygiëneregels minder goed gaan naleven. Dat blijkt uit de naleefmonitor pluimveeslachthuizen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De regels voor dierenwelzijn worden over het algemeen goed nageleefd, concludeert de NVWA. Maar op hygienisch gebied valt nog het een en ander te verbeteren. Pluimveebedrijven zijn zich minder goed gaan houden aan de regels voor het reinigen en ontsmetten van transportmiddelen. Daardoor zouden besmettelijke dierziekten als de vogelgriep zich sneller kunnen verspreiden.

Ook het schoonhouden van ruimtes, machines en materialen en de persoonlijk hygiëne van medewerkers moet over het algemeen beter, zo zegt de NVWA. Wel doen bedrijven het beter als het gaat om het voorkomen van kruisbesmetting.

Gegevens individuele bedrijven

De NVWA maakt naast het algemene rapport ook de individuele inspectiegegevens van bij naam genoemde bedrijven bekend. De autoriteit hoopt dat de openbaarmaking van deze gegevens bedrijven meer stimuleert om de regels na te leven. In augustus deed de NVWA al hetzelfde met de inspectiegegevens van roodvleesslachthuizen. Drie van deze bedrijven tekende bezwaar aan op de publicatie van die gegevens en ontbraken nog aan het rapport. Nu zijn deze inspectiegegevens alsnog openbaar gemaakt.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Food Technology: NVWA over schoonmaak en verificatie als voorwaarden voor productie

Food Technology: NVWA over schoonmaak en verificatie als voorwaarden voor productie

Levensmiddelenbedrijven zijn primair verantwoordelijk voor voedselveiligheid. Het is de taak van de NVWA om toe te zien dat bedrijven de relevante wettelijke voorschriften op gebied van voedselveiligheid volgen. Omdat 100% (voedsel)veiligheid nou eenmaal niet te garanderen valt gaat ook bij industriële productie van levensmiddelen wel eens wat mis.

Contaminanten belangrijke bedreiging voedselveiligheid visketen

Contaminanten belangrijke bedreiging voedselveiligheid visketen

Contaminanten vormen een belangrijke bedreiging voor de voedselveiligheid in de visketen. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit na een integrale keten- en risicoanalyse. In een brief stelt minister Piet Adema van LNV de Tweede Kamer op de hoogte.

Kipster en Lidl willen Nederlandse landbouw verduurzamen

Kipster en Lidl willen Nederlandse landbouw verduurzamen

Kipster en Lidl vieren het eerste lustrum. De boer en supermarkt zetten in op verduurzaming Nederlandse landbouw met meer dierenwelzijn, minder uitstoot en radicale transparantie. Ze zetten verschillende stappen op dit gebied, zoals de eerste Pigster boerderij, de nieuwe Kipsterfarm, 24/7 transparantie en hanenvlees.