NVWA: Ingrediënt ‘toegevoegd water’ moet op het etiket

vleeswaren

Vlees- en visproducenten krijgen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) tot 10 juli om het ingrediënt ‘toegevoegd water’ op het etiket te zetten, schrijft de Volkskrant. Dat geldt voor alle producten waarvan minstens 5 procent van het gewicht bestaat uit toegevoegd water. De ingreep volgt op een steekproef door de Volkskrant, waaruit bleek dat Nederlandse producenten zich niet houden aan de Europese etiketteringswetgeving die al sinds 2014 geldt. De NVWA bevestigde dat verpakkingen niet van het juiste etiket zijn voorzien en gaf de producenten een deadline.

Het toevoegen van water aan vlees- en visproducten is niet verboden, maar het moet wel op het etiket staan. Volgens de producenten verbetert toegevoegd water de smaak en voorkomt het uitdroging. Onzin, vindt levensmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer. Ze willen producten alleen maar verzwaren, en misleiden daarmee consumenten. Dat kan zelfs zo ver gaan, dat gekookte ham niet eens meer ham zou mogen heten, ontdekte de Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop begin dit jaar al.

Bron: Foodlog

Lees ook
CBS: 8 op de 10 Nederlanders eet niet dagelijks vlees

CBS: 8 op de 10 Nederlanders eet niet dagelijks vlees

Acht op de tien Nederlanders eet niet dagelijk vlees. Dat blijkt uit onderzoek Belevingen 2020 van het CBS. Volgens de cijfers eet 45 procent van de ondervraagden maximaal vier dagen in de week vlees, 5 procent eet nooit vlees.

Unox brengt chipolataworstjes met groente op de markt

Unox brengt chipolataworstjes met groente op de markt

Unox brengt chipolataworstjes gemaakt met vlees én groente op de markt. De worstjes komen in de koeling van de supermarkt te liggen. De introductie is onderdeel van de ambitie van Unox om het assortiment toekomstbestendiger te maken met minder dierlijk vlees en meer groente.

Gerard Bakker nieuwe inspecteur-generaal NVWA

Gerard Bakker nieuwe inspecteur-generaal NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) krijgt een nieuwe inspecteur-generaal. De ministerraad heeft ingestemd met de benoeming van Dr. mr. G.J.C.M. (Gerard) Bakker. Hij gaat de functie vanaf 16 augustus 2021 vervullen.