‘Olijfolie niet nep maar vernaggeld’

21 april 2017

Het barst van de verhalen en geruchten over met koolzaad- en zonnebloemolie versneden olijfolie. Volgens Mike Adams zijn ze onzin, maar is de meeste olijfolie niettemin vernaggeld.

evmi-olijfolie-300x225 Over olijfolie is veel te doen. Voedselwetenschapper Mike Adams vindt dat het nieuws over versneden en namaakolijfolie te simpel wordt weergegeven. Hij pakte er Natural News wetenschappelijk onderzoek bij om zijn lezers te informeren over de echtheid van olies.

Het onderzoek test de authenticiteit van extra-vergine olijfolie van populaire olijfoliemerken in Californië. Dat gebeurt door het combineren van een objectieve en een subjectieve test. Enerzijds meten instrumenten de samenstelling van een olie, anderzijds moet een panel van sensorisch getrainde personen echte olijfolie kunnen herkennen.

Het meest opvallende resultaat staat volgens Adams niet in het onderzoek. Maar liefst 73 procent van de olijfolie-proefmonsters kwam niet door de smaaktest van de echte proevers heen, terwijl de olies wel als 'echte' olijfolies door meetapparatuur werden herkend. De wetenschappers voerden ook strengere objectieve meettests uit waarmee de kwaliteit van de olie beter kan worden vastgesteld. Daar kwamen respectievelijk 30 procent en 50 procent van de olie-monsters doorheen.

Om die reden concluderen Adams en het onderzoek waar hij zich op baseert, dat extra-vergine olijfolie niet versneden is met olies die niet van olijven zijn gemaakt, maar beschadigd is. Dat zou betekenen dat op zijn minst een deel van de olijfolie die je in de supermarkt koopt ooit goede olijfolie was. Maar door verwerking bij hoge temperaturen, oxidatie, blootstelling aan licht en vermenging met goedkopere olies, blijft er weinig over van de goede olie zoals die ooit uit goede olijven kwam. Denkbaar is ook dat een deel van de olie van meet af aan al van lage kwaliteit was omdat er beschadigde en val-olijven voor gebruikt zijn. Goede olie komt namelijk van gave olijven die niet op de grond gevallen mogen zijn. Beschadigde en overrijpe olijven mogen niet worden gebruikt voor het maken van olijfolie, maar het is niet uitgesloten dat het toch gebeurt.

Volgens Adams moet échte olijfolie je tong bijten met een sterke, scherpe en rijke smaak. Doet de olie dit niet, dan is hij vernaggeld. In tegenstelling tot wat Foodlog eerder schreef, is olijfolie uit supermarkten bijna altijd vernaggelde zooi die naar koolzaadolie smaakt. Wie écht goede olijfolie wil, moet volgens Adams rechtstreeks bij de olijventelers kopen.

Binnenkort meer over olijfolie op Foodlog. Na dit nieuws willen we het naadje van de kous weten over de olijfolie in Nederlandse huishoudens.

    Dit artikel verscheen eerder op: Vismagazine

Altijd op de hoogte blijven?