Onderzoek naar welzijn kippen in Nederland

Welzijn kippen

Dankzij het besluit van de Nederlandse supers om alleen nog trager groeiende vleeskuikenrassen aan te bieden en het Vleeskuikenbesluit van 2012 hebben veel minder in Nederland afgemeste vleeskippen pijn aan hun poten. Dat blijkt uit WUR-kippenwelzijnsonderzoek dat werd gefinancierd door Wakker Dier. De overheid wil er geen geld meer aan uitgeven, zegt de organisatie. Wakker Dier liet het onderzoek doen om de voortuitgang in de Nederlandse kippensector vast te kunnen stellen.

Door Lin Batten – Foodlog

Uit het door Wakker Dier gefinancierde WUR-onderzoek blijkt dat 15 tot 20% van de plofkippen lijdt aan voetzweren waar de kippen hun korte leven lang (ca. 5,5-8 weken) last van hebben. De oorzaak ligt volgens Wakker Dier bij het doorfokken en dat de kippen in hun eigen uitwerpselen moeten staan of op een vochtige grond. De geschatte incidentie van ernstige voetzoollaesies is in de reguliere sector (‘plofkippen’ dus) in slechts luttele jaren spectaculair gedaald van ca 50% in 2011 naar 15-20% nu. Bij de kippen van trager groeiende rassen zoals Nederlandse supers die inmiddels verkopen ligt dit naar schatting onder de 10%.

Het resultaat in de reguliere sector is het gevolg van het Vleeskuikenbesluit 2012, zegt de WUR. Door het vleeskuikenbesluit voor de ‘plofkip’ is de levenskwaliteit van ca. 250 miljoen reguliere kuikens per jaar verbeterd. Door het besluit van de Nederlandse supers om voornamelijk traaggroeiende kippenrassen te gaan voeren, ervaren jaarlijks additioneel naar schatting een dikke 100 miljoen dieren een aantoonbaar betere kwaliteit van leven.

Opvallend in het WUR-rapport zijn de kritische noten over de kip met vrije uitloop: “Het bieden van buitenuitloop geeft enig ongerief vanwege angst bij externe prikkels en eventuele angst en pijn bij predatie.” Kippen zijn bosvogels en bang op open weiden, zoals ze vaak worden gehouden als ze een vrije uitloop hebben. Ook is het rapport kritisch over de biologische vleeskuikenhouderij: “Biologisch is klein van omvang, en heeft enkele nadelen vanwege een wat geringere beheersing op een deel van de bedrijven qua huisvesting en gezondheid. De SKAL-normen zijn niet meegegroeid met de aanpassingen bij de supermarktconcepten en Beter Leven. Concreet veroorzaken strooiselkwaliteit, klimaatbeheersing, ziektedruk, en oudere transport- en bedwelmingsmethoden (kratten en elektrocutie) extra ongerief in (een deel van) de biologische keten.” Volgens de WUR komen biologische kippen te vaak minder plezierig aan hun einde.

De term plofkip is bedacht door journalist Wouter Klootwijk. Hij introduceerde de term in een kookrubriekje in de Volkskrant 16 jaar geleden.

*Foto: Kate Brady, Flickr

Meer over
Lees ook
Tips Belastingdienst voor btw-verhoging

Tips Belastingdienst voor btw-verhoging

Na de Tweede kamer, is ook de Eerste Kamer akkoord met de btw-verhoging. Op 18 december stemden de Kamerleden met het voorstel in. Dit betekent dat het lage btw-tarief vanaf 1 januari van 6 procent naar 9 procent gaat. Deze tariefverhoging heeft gevolgen voor onder andere de administratie, de prijzen van goederen en diensten en...

Ambachtelijke bakker maakt brood nog steeds te zout

Ambachtelijke bakker maakt brood nog steeds te zout

Uit een meting van het Nederlands Bakkerij Centrum blijkt dat brood van de ambachtelijke bakker een stuk zouter is dan brood uit industriële bakkerijen. Gemiddeld zit het brood van ambachtelijke bakkers zelfs nog boven de wettelijke norm van maximaal 1,8 procent NaCl op de droge stof. Dat meldt het NVB. De meting werd uitgevoerd op 502 verschillende...

1 op de 13 ondernemers te laat met btw-aangifte

1 op de 13 ondernemers te laat met btw-aangifte

Ongeveer 140.000 ondernemingen misten afgelopen kwartaal de deadline van 1 november om hun btw-aangifte en/of -betaling te doen. Zij ontvangen een dezer dagen een naheffingsaanslag, vaak met boete. In ruim 80 procent van de gevallen was de betaling niet op tijd of correct. Dat meld de Belastingdienst in een persbericht van 3 december. Veel ondernemers,...