Over smaak valt wel te twisten

klosse-interview

We weten veel te weinig over smaak. Onze kennis over bereidingswijzen holt achteruit. En met de schaalvergroting in de landbouw is in de afgelopen decennia ook nog de smaak van landbouwproducten achteruitgegaan. Dat betoogt smaakprofessor Peter Klosse. “We zijn met z’n allen voedselanalfabeet en dat vinden heel veel mensen prima.”...
Lees ook
Herinvriezen mag wél, maar het is oud nieuws

Herinvriezen mag wél, maar het is oud nieuws

Je haalt 's ochtends kip uit de vriezer om die alvast te ontdooien voor het avondeten, maar krijgt 's middags ineens zin om Chinees te halen. En die kip? Nóóit opnieuw invriezen, is velen van ons van huis uit aangeleerd. Maar dat is een mythe, als we de Amerikaanse voedselveiligheid- en inspectiedienst mogen geloven. Dat schrijven De Morgen en de Volkskrant....

Essensor: ‘Smaak is een vak’

Essensor: ‘Smaak is een vak’

Bij foodfabrikanten gaat in het traject van smaak naar eindproduct nogal eens wat mis. Dan gaan wat mensen bij elkaar zitten om te proeven. Maar dat is geen meten maar eten. Ze missen waar smaakonderzoek daadwerkelijk om draait. Dat zegt Wim Vaessen van Essensor in het februarinummer van vakblad EVMI. Volgens hem wordt nog wel eens beweerd dat foodfabrikanten...

Heks’nkaas verliest van Witte Wievenkaas

Heks’nkaas verliest van Witte Wievenkaas

Witte Wievenkaas maakt géén inbreuk op het auteursrecht van de smaak van Heks’nkaas. Levola (producent van Heks’nkaas) heeft de rechtszaak verloren die het bedrijf had aangespannen tegen Smilde Foods (producent van Witte Wievenkaas). Levola wilde een uitspraak van de rechter op basis van auteursrecht. Kan een smaak auteursrechtelijk worden beschermd?...