‘Plaats herkomst verwerkt vlees ook op etiket’

11 februari 2015

Het Europees Parlement wil in navolging van vers en bevroren vlees ook voor verwerkt vlees een herkomstetiket. Op die manier kan de consument zien uit welk land het vlees afkomstig is, dat in gerechten als lasagne of pizza is verwerkt.

Voor vers en diepvriesvlees is de vermelding van het land van herkomst al verplicht. Een meerderheid van het EP in Straatsburg roept de Europese Commissie op voor verwerkt vlees met vergelijkbare regels te komen, meldt Nu.nl.

De herkomstvermelding van verwerkt vlees kan volgens het EP vleesfraude tegengaan. Ook kan het bijdragen aan het herstellen van consumentenvertrouwen na schandalen zoals de paardenvleesaffaire, waarbij paardenvlees gemengd was met ander vlees, zonder dat dit gedeclareerd was.

'Transportafstand'

Volgens de Partij voor de Dieren (PvdD) komt de vermelding de voedselveiligheid ten goede.

Ook zorgt een herkomstlabel ervoor dat de lange transportafstand die dieren vaak moeten ondergaan, zichtbaar wordt, zodat dierenwelzijn kan worden verbeterd.

'Onzinnig, onnodig'

Het CDA reageert juist verbolgen en noemt het een bijzonder kwalijke stap. “Onzinnig, veel te lastig en onnodig", stelt EU-parlementariër Annie Schreijer-Pierik.

Het jaagt consumenten en ondernemers volgens haar onnodig op kosten. Zo kunnen producten als erwtensoep en pizza's gemiddeld 9 procent duurder worden door de administratieve lasten, zegt ze.

Duitse minister: gaat om juiste info

Regels zullen de consument niet overtuigen gezond te gaan eten, denkt Christian Smidt, de Duitse minister van Landbouw en Voeding. Hij vindt dan ook niet dat gezonde voeding in regels moet worden gegoten. “Niet Europees en ook niet in eigen land”, aldus de minister tijdens de Grüne Woche in Berlijn.

Volgens Smidt is het vooral van belang de consument te voorzien van de juiste informatie. “Labels kunnen helpen, maar daarvan zijn er al veel te veel. Een groot deel daarvan hebben niet tot doel duidelijkheid te bieden en waarheid te verkondigen. Daarin moet verandering komen”, aldus de Duitse minister. “De consument moet goed worden geïnformeerd, maar niet worden overspoeld met informatie.”

FNLI: kostbaar, minder duurzaam

Verwerkt vlees is vaak afkomstig van verschillende leveranciers. Zo kan vlees van hamburgers afkomstig zijn van een mix van vlees van koeien uit Nederland, België, Argentinië en varkens uit Duitsland, Nederland en Spanje.

Die mix wisselt ook nog voortdurend omdat fabrikanten steeds kijken naar aanbod en prijs van het vlees. Volgens de FNLI zouden fabrikanten hun etiketten dan steeds moeten aanpassen. Dat maakt het niet alleen kostbaar, maar ook nog minder duurzaam. "Het ontmoedigt fabrikanten om hun reststromen optimaal te benutten."

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?