‘Producenten separatorvlees nog steeds in de fout’

Producenten van separatorvlees (grondstof voor frikandellen en knakworstjes) gaan nog altijd in de fout. De NVWA vindt dat de bedrijven hun productieproces beter moeten beheersen om gezondheidsrisico’s uit te sluiten.

Bij 16 van de 20 producenten van separatorvlees in Nederland zijn in 2013 inspecties uitgevoerd. Van die 16 monsters voldeden slechts 5 partijen aan alle microbiologische parameters. Dat meldt de NVWA in het jaarverslag 2013.

Afwijkingen

In 10 partijen (63 procent) werden afwijkingen op het gebied van E. coli aangetroffen. In 7 partijen (44 procent) werden afwijkingen rond Salmonella gevonden en 5 partijen hadden afwijkingen in het aëroob kiemgetal.

In 2012 waren er 19 monsters genomen. Toen werden in 11 van de 19 partijen (58 procent) afwijkingen in Salmonella gevonden, in 6 partijen (32 procent) in aëroob kiemgetal en in 5 partijen (26 procent) in E. coli.

'Kwaliteit onvoldoende'

Dat de normen voor Aëroob kiemgetal en E-coli worden overschreden, duidt er volgens de NVWA op dat de kwaliteit van de gebruikte grondstoffen en van het separeerproces onvoldoende is.

De meeste afwijkingen in 2013 in het productieproces, zijn gevonden voor etikettering (80 procent), gevolgd door de kwaliteit van de grondstoffen (40 procent), hygiëne tijdens de productie (30 procent) en het niet voldoen aan de eisen van Verordening 2073/2005 (25 procent).

Hittebehandeling

De waarden hoeven overigens geen probleem op te leveren als de afnemer (de vleesproducent die het separatorvlees als grondstof gebruikt voor eindproducten als knakworstjes en frikandellen) de eindproducten een hittebehandeling geeft. In Nederland is dat vrijwel altijd het geval, meldt de NVWA. De bacteriën zijn door de verhitting gedood waardoor een veilig eindproduct bij consumenten terechtkomt.

Alle bedrijven worden in 2014 opnieuw uitgebreid geïnspecteerd. Als eerder geconstateerde tekortkomingen niet zijn opgeheven, volgen boetes. Bij herhaling komt het bedrijf onder verscherpt toezicht.

Lees ook:

NVWA jaarverslag 2013 ‘interactief’ (27 augustus 2014)

NVWA: separatorvlees hoeft niet altijd op etiket (1 oktober 2013)

Separatorvlees kan voedingsbodem bacteriën vormen (3 april 2013)

Lees ook
Oesters en mosselen uit Oosterschelde veilig voor consumptie

Oesters en mosselen uit Oosterschelde veilig voor consumptie

Vanwege de hoge PFAS-gehaltes in de Westerschelde besloot de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) ook metingen uit te voeren in de Oosterschelde. Hieruit blijkt dat consumenten mosselen en oesters uit de Oosterschelde veilig kunnen eten.

Consument betaalt minder voor vleesvervangers dan voor vlees

Consument betaalt minder voor vleesvervangers dan voor vlees

Door de inflatie en hoge grondstofprijzen betalen consumenten nu meer voor vlees dan voor vleesvervangers. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die supermarktonderzoeker Questionmark in opdracht van ProVeg op een rij heeft gezet.

NVWA: Geen ernstige overtredingen tijdens offerfeest

NVWA: Geen ernstige overtredingen tijdens offerfeest

Tijdens het Offerfeest constateerden de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de politie geen illegale slachterijen of ernstige overtredingen op het gebied van dierenwelzijn en voedselveiligheid. Het bleef bij paar geringe overtredingen zoals ontbrekende I&R registraties.