‘Producenten separatorvlees nog steeds in de fout’

evmi-frikandel

Producenten van separatorvlees (grondstof voor frikandellen en knakworstjes) gaan nog altijd in de fout. De NVWA vindt dat de bedrijven hun productieproces beter moeten beheersen om gezondheidsrisico’s uit te sluiten.

Bij 16 van de 20 producenten van separatorvlees in Nederland zijn in 2013 inspecties uitgevoerd. Van die 16 monsters voldeden slechts 5 partijen aan alle microbiologische parameters. Dat meldt de NVWA in het jaarverslag 2013.

Afwijkingen

In 10 partijen (63 procent) werden afwijkingen op het gebied van E. coli aangetroffen. In 7 partijen (44 procent) werden afwijkingen rond Salmonella gevonden en 5 partijen hadden afwijkingen in het aëroob kiemgetal.

In 2012 waren er 19 monsters genomen. Toen werden in 11 van de 19 partijen (58 procent) afwijkingen in Salmonella gevonden, in 6 partijen (32 procent) in aëroob kiemgetal en in 5 partijen (26 procent) in E. coli.

'Kwaliteit onvoldoende'

Dat de normen voor Aëroob kiemgetal en E-coli worden overschreden, duidt er volgens de NVWA op dat de kwaliteit van de gebruikte grondstoffen en van het separeerproces onvoldoende is.

De meeste afwijkingen in 2013 in het productieproces, zijn gevonden voor etikettering (80 procent), gevolgd door de kwaliteit van de grondstoffen (40 procent), hygiëne tijdens de productie (30 procent) en het niet voldoen aan de eisen van Verordening 2073/2005 (25 procent).

Hittebehandeling

De waarden hoeven overigens geen probleem op te leveren als de afnemer (de vleesproducent die het separatorvlees als grondstof gebruikt voor eindproducten als knakworstjes en frikandellen) de eindproducten een hittebehandeling geeft. In Nederland is dat vrijwel altijd het geval, meldt de NVWA. De bacteriën zijn door de verhitting gedood waardoor een veilig eindproduct bij consumenten terechtkomt.

Alle bedrijven worden in 2014 opnieuw uitgebreid geïnspecteerd. Als eerder geconstateerde tekortkomingen niet zijn opgeheven, volgen boetes. Bij herhaling komt het bedrijf onder verscherpt toezicht.

Lees ook:

NVWA jaarverslag 2013 ‘interactief’ (27 augustus 2014)

NVWA: separatorvlees hoeft niet altijd op etiket (1 oktober 2013)

Separatorvlees kan voedingsbodem bacteriën vormen (3 april 2013)

Lees ook
Veilig voedsel met plasmatechnologie

Veilig voedsel met plasmatechnologie

Koud atmosferisch plasma biedt mogelijkheden die de beheersing van hygiëne en veiligheid volledig kunnen veranderen. Maar wat is koud plasma in hemelsnaam? En hoe zou je het effectief kunnen inzetten voor hygiënetoepassingen? Onderzoeker Erik Esveld van Wageningen Food & Biobased Research vertelt waar de ontwikkeling richting praktijktoepassing...

TAPP Coalitie: Helft van de Nederlanders is bereid om meer te betalen voor vlees

TAPP Coalitie: Helft van de Nederlanders is bereid om meer te betalen voor vlees

52 procent van de Nederlanders is bereid om meer te betalen voor vlees. Er zit wel een voorwaarde aan. De meerpijs moet een goede bestemming krijgen, zoals goedkopere groenten en fruit en steun aan de boeren. Dat blijkt uit onderzoek van TAPP Coalitie.

‘Voordat een Novel Food op de markt komt, gaat het langs wel 200 wetenschappers’

‘Voordat een Novel Food op de markt komt, gaat het langs wel 200 wetenschappers’

Novel Foods zijn volgens de definitie ‘voedingsmiddelen die vóór 15 mei 1997 niet in significante mate door de mens in de EU werden geconsumeerd’ – onder meer insecten, algen en kweekvlees vallen in deze categorie. Deze voedingsmiddelen worden onderworpen aan verschillende veiligheidsevaluaties. Jaap Kluifhooft, consultant...