‘Producenten separatorvlees nog steeds in de fout’

28 augustus 2014

Producenten van separatorvlees (grondstof voor frikandellen en knakworstjes) gaan nog altijd in de fout. De NVWA vindt dat de bedrijven hun productieproces beter moeten beheersen om gezondheidsrisico’s uit te sluiten.

Bij 16 van de 20 producenten van separatorvlees in Nederland zijn in 2013 inspecties uitgevoerd. Van die 16 monsters voldeden slechts 5 partijen aan alle microbiologische parameters. Dat meldt de NVWA in het jaarverslag 2013.

Afwijkingen

In 10 partijen (63 procent) werden afwijkingen op het gebied van E. coli aangetroffen. In 7 partijen (44 procent) werden afwijkingen rond Salmonella gevonden en 5 partijen hadden afwijkingen in het aëroob kiemgetal.

In 2012 waren er 19 monsters genomen. Toen werden in 11 van de 19 partijen (58 procent) afwijkingen in Salmonella gevonden, in 6 partijen (32 procent) in aëroob kiemgetal en in 5 partijen (26 procent) in E. coli.

'Kwaliteit onvoldoende'

Dat de normen voor Aëroob kiemgetal en E-coli worden overschreden, duidt er volgens de NVWA op dat de kwaliteit van de gebruikte grondstoffen en van het separeerproces onvoldoende is.

De meeste afwijkingen in 2013 in het productieproces, zijn gevonden voor etikettering (80 procent), gevolgd door de kwaliteit van de grondstoffen (40 procent), hygiëne tijdens de productie (30 procent) en het niet voldoen aan de eisen van Verordening 2073/2005 (25 procent).

Hittebehandeling

De waarden hoeven overigens geen probleem op te leveren als de afnemer (de vleesproducent die het separatorvlees als grondstof gebruikt voor eindproducten als knakworstjes en frikandellen) de eindproducten een hittebehandeling geeft. In Nederland is dat vrijwel altijd het geval, meldt de NVWA. De bacteriën zijn door de verhitting gedood waardoor een veilig eindproduct bij consumenten terechtkomt.

Alle bedrijven worden in 2014 opnieuw uitgebreid geïnspecteerd. Als eerder geconstateerde tekortkomingen niet zijn opgeheven, volgen boetes. Bij herhaling komt het bedrijf onder verscherpt toezicht.

Lees ook:

NVWA jaarverslag 2013 ‘interactief’ (27 augustus 2014)

NVWA: separatorvlees hoeft niet altijd op etiket (1 oktober 2013)

Separatorvlees kan voedingsbodem bacteriën vormen (3 april 2013)

Altijd op de hoogte blijven?