‘Producenten separatorvlees nog steeds in de fout’

Producenten van separatorvlees (grondstof voor frikandellen en knakworstjes) gaan nog altijd in de fout. De NVWA vindt dat de bedrijven hun productieproces beter moeten beheersen om gezondheidsrisico’s uit te sluiten.

Bij 16 van de 20 producenten van separatorvlees in Nederland zijn in 2013 inspecties uitgevoerd. Van die 16 monsters voldeden slechts 5 partijen aan alle microbiologische parameters. Dat meldt de NVWA in het jaarverslag 2013.

Afwijkingen

In 10 partijen (63 procent) werden afwijkingen op het gebied van E. coli aangetroffen. In 7 partijen (44 procent) werden afwijkingen rond Salmonella gevonden en 5 partijen hadden afwijkingen in het aëroob kiemgetal.

In 2012 waren er 19 monsters genomen. Toen werden in 11 van de 19 partijen (58 procent) afwijkingen in Salmonella gevonden, in 6 partijen (32 procent) in aëroob kiemgetal en in 5 partijen (26 procent) in E. coli.

'Kwaliteit onvoldoende'

Dat de normen voor Aëroob kiemgetal en E-coli worden overschreden, duidt er volgens de NVWA op dat de kwaliteit van de gebruikte grondstoffen en van het separeerproces onvoldoende is.

De meeste afwijkingen in 2013 in het productieproces, zijn gevonden voor etikettering (80 procent), gevolgd door de kwaliteit van de grondstoffen (40 procent), hygiëne tijdens de productie (30 procent) en het niet voldoen aan de eisen van Verordening 2073/2005 (25 procent).

Hittebehandeling

De waarden hoeven overigens geen probleem op te leveren als de afnemer (de vleesproducent die het separatorvlees als grondstof gebruikt voor eindproducten als knakworstjes en frikandellen) de eindproducten een hittebehandeling geeft. In Nederland is dat vrijwel altijd het geval, meldt de NVWA. De bacteriën zijn door de verhitting gedood waardoor een veilig eindproduct bij consumenten terechtkomt.

Alle bedrijven worden in 2014 opnieuw uitgebreid geïnspecteerd. Als eerder geconstateerde tekortkomingen niet zijn opgeheven, volgen boetes. Bij herhaling komt het bedrijf onder verscherpt toezicht.

Lees ook:

NVWA jaarverslag 2013 ‘interactief’ (27 augustus 2014)

NVWA: separatorvlees hoeft niet altijd op etiket (1 oktober 2013)

Separatorvlees kan voedingsbodem bacteriën vormen (3 april 2013)

Lees ook
‘Mobiele moderne kippenstallen brengen ouderwetse risico’s terug’

‘Mobiele moderne kippenstallen brengen ouderwetse risico’s terug’

Consumenten worden er blij van: de kippen die in de wei scharrelen rond mobiele kippenstallen en de biologische scharreleieren die langs de weg te koop zijn. Dat past bij het beeld dat de gemiddelde burger heeft van "ambachtelijk, eerlijk, veilig en fair trade voedsel (omdat geld niet in de zakken van de grootgrutter verdwijnt).

Vrieshuizen nog steeds vol friet en vlees

Vrieshuizen nog steeds vol friet en vlees

De koel- en vrieshuizen in Nederland liggen nog altijd vol met vooral frites en vlees. Dat signaleert de Rabobank. De bank verwacht niet dat dit snel zal afnemen.

Henk en Bart Schellekens nemen Bon Vivant over

Henk en Bart Schellekens nemen Bon Vivant over

Sinds 1987 verzorgt de coöperatie Bon Vivant de in‐ en verkoop van scharrel‐ en biologisch vlees in Nederland. De coöperatie gaat nu verder onder leiding van Henk en Bart Schellekens. Zij willen de consument het meest diervriendelijke, gezondste en kwalitatief beste vlees van Nederlandse bodem bieden.