RCC: dikbilvlees niet ‘diervriendelijk’
Het Belgische Arden’beef mag het contrafiletvlees van dikbilkoeien op haar verpakkingen niet aanprijzen met ‘diervriendelijk’ en ‘puur natuur’. Dat is misleidend, oordeelt de Reclame Code Commissie (RCC). Het vlees wordt verkocht bij de Makro in Amsterdam.
Wakker Dier was naar de RCC gestapt met een klacht over vlees van het merk Arden’beef. Het bedrijf meldt op de verpakking onder meer ‘gegarandeerde kwaliteit – diervriendelijk – vrije uitloop – puur natuur’.
'Genetische afwijking'
Wakker Dier stelde in de klacht dat dikbilrunderen mede geselecteerd worden op extreme bespiering en dat een genetische afwijking wordt gebruikt ten behoeve van vleesproductie. Dit leidt bij het ras tot welzijnsproblemen, zoals een onderontwikkeld hart-/longsysteem, en keizersneden omdat natuurlijke bevalling niet tot nauwelijks mogelijk is.
Vanwege het ongerief dat genetische afwijkingen en routinematige keizersneden veroorzaken, kan het vlees toch onmogelijk ‘diervriendelijk’ en ‘puur natuur’ worden genoemd, vond Wakker Dier.
Oordeel RCC
De RCC oordeelt dat Arden’beef de termen ‘diervriendelijk’ en ‘puur natuur’ onvoldoende aannemelijk heeft gemaakt. Zo is ‘onvoldoende gemotiveerd weersproken’ dat dikbilrunderen ongerief hebben door gezondheidsproblemen. De Commissie acht de reclame-uiting dan ook in strijd met artikel 7 NRC, waardoor de verpakking dus de consument misleidt.
Normaal gesproken leidt een oordeel van de RCC tot een aanpassing van de verpakking, zodat consumenten niet meer worden misleid. Wakker Dier wil echter dat de Makro een stap verder gaat, en helemaal stopt met de verkoop van vlees van dikbilrassen.
"Door dikbilvlees te verkopen, werkt de Makro mee aan het te ver doorfokken van dieren”, vindt Wakker Dier. "Nederland heeft voldoende vleesrunderen rondlopen buiten in de wei, die wel in aanmerking komen voor het Beter Leven keurmerk."
Lees ook:
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
Deel consumenten haakt af bij duurdere vleesvervangers
Afgelopen week verschenen er verschillende berichten over de teruglopende verkopen van vleesvervangers. Is de hype rondom vleesvervangers voorbij? Ceel Elemans,Sector specialist Food, ING, reageert op dit nieuws met onderstaande bericht ‘Duurdere vleesvervangers minder in trek bij consument’.
Markt vleesvervangers blijft groeien in Nederland
De verkoop van vleesvervangers stokte afgelopen jaar. Volgens experts betekent dit niet dat Nederlanders geen interesse meer hebben in vleesvervangers en zij verwachten dat de markt gewoon door blijft groeien.
Worstenmerk Brandt & Levie start sharefunding voor meer duurzame worst
Het Amsterdamse biologische worstenmerk Brandt & Levie start een sharefunding campagne om haar internationale- en vegan groeiambities waar te maken. Het merk heeft als doel om ervoor te zorgen dat in 2028 de helft van de worst die in Noordwest-Europese huishoudens wordt gegeten verantwoord is.