RCC: dikbilvlees niet ‘diervriendelijk’

Het Belgische Arden’beef mag het contrafiletvlees van dikbilkoeien op haar verpakkingen niet aanprijzen met ‘diervriendelijk’ en ‘puur natuur’. Dat is misleidend, oordeelt de Reclame Code Commissie (RCC). Het vlees wordt verkocht bij de Makro in Amsterdam.

Wakker Dier was naar de RCC gestapt met een klacht over vlees van het merk Arden’beef. Het bedrijf meldt op de verpakking onder meer ‘gegarandeerde kwaliteit – diervriendelijk – vrije uitloop – puur natuur’.

'Genetische afwijking'

Wakker Dier stelde in de klacht dat dikbilrunderen mede geselecteerd worden op extreme bespiering en dat een genetische afwijking wordt gebruikt ten behoeve van vleesproductie. Dit leidt bij het ras tot welzijnsproblemen, zoals een onderontwikkeld hart-/longsysteem, en keizersneden omdat natuurlijke bevalling niet tot nauwelijks mogelijk is.

Vanwege het ongerief dat genetische afwijkingen en routinematige keizersneden veroorzaken, kan het vlees toch onmogelijk ‘diervriendelijk’ en ‘puur natuur’ worden genoemd, vond Wakker Dier.

Oordeel RCC

De RCC oordeelt dat Arden’beef de termen ‘diervriendelijk’ en ‘puur natuur’ onvoldoende aannemelijk heeft gemaakt. Zo is ‘onvoldoende gemotiveerd weersproken’ dat dikbilrunderen ongerief hebben door gezondheidsproblemen. De Commissie acht de reclame-uiting dan ook in strijd met artikel 7 NRC, waardoor de verpakking dus de consument misleidt.

Normaal gesproken leidt een oordeel van de RCC tot een aanpassing van de verpakking, zodat consumenten niet meer worden misleid. Wakker Dier wil echter dat de Makro een stap verder gaat, en helemaal stopt met de verkoop van vlees van dikbilrassen.

"Door dikbilvlees te verkopen, werkt de Makro mee aan het te ver doorfokken van dieren”, vindt Wakker Dier. "Nederland heeft voldoende vleesrunderen rondlopen buiten in de wei, die wel in aanmerking komen voor het Beter Leven keurmerk."

Lees ook:

   

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Code of Conduct van COV aangescherpt

Code of Conduct van COV aangescherpt

De Code of Conduct van de COV is aangescherpt met extra waarborgen voor dierenwelzijn. Op de jaarlijkse openbare ledenvergadering heeft voorzitter Laurens Hoedemaker de aangescherpte afspraken aangeboden aan Hugo van Kasteel, Directeur Dierlijke Agroketens en Dierenwelzijn bij het Ministerie van Landbouw (LNV).

Internationale vleessector komt samen bij IFFA 2022

Internationale vleessector komt samen bij IFFA 2022

Messe Frankfurt staat van 14 tot en met 19 mei is het teken van IFFA 2022. Op deze toonaangevende internationale vakbeurs voor de vleesindustrie komen iedere drie jaar slagers, toeleveranciers en mensen uit de voedingsindustrie bijeen.

Vion: '2021 was een turbulent jaar'

Vion: '2021 was een turbulent jaar'

Door moeilijke marktomstandigheden was 2021 een turbulent jaar voor Vion Food Group. Volgens het onlangs gepubliceerde jaarverslag daalde omzet met 6,2 procent naar 4,6 miljard euro en sloot Vion het jaar af met een verlies van 29 miljoen.