Recall op Nederlands vlees in België vanwege salmonella

ham-769629_1280

Het Belgische voedselagentschap FAVV waarschuwt voor vleesproducten die gemaakt zijn met vanuit Nederland geleverd vers vlees. Twee vleesverwerkende bedrijven zijn geblokkeerd en consumenten worden opgeroepen gekochte producten terug te brengen. Er is geen sprake van ziektegevallen.

Cécille Janssen - Foodlog

Via het Europese waarschuwingssysteem RASFF-systeem (Rapid Alert for Food and Feed) en de verplichte meldingen door de Nederlandse autoriteiten is het FAVV gewaarschuwd dat er vanuit Nederland vers vlees geleverd is aan Belgische bedrijven dat mogelijk besmet is met de bacterie Salmonella goldcoast, meldt De Standaard.

Ham

Het FAVV heeft uit voorzorg de betrokken bedrijven gevraagd een risicobeoordeling op te stellen. Door bepaalde productiestappen, zoals verhitten, kan de bacterie onschadelijk gemaakt worden. Voor twee bedrijven is inmiddels al een vervolgstap bekend: het FAVV heeft Vleeswaren Peeters, producent van verschillende soorten salami, de opdracht gegeven een drietal producten terug te halen die te koop zijn bij onder meer Lidl en Delhaize. Hetzelfde geldt voor door het bedrijf Imperial Meat Products geproduceerde Jambon d'Ardenne en Ardense ham, te koop bij onder meer Carrefour, Delhaize en Colruyt Groep. Ook Aldi haalt ham uit de schappen. Peeters en Imperial zijn vooralsnog geblokkeerd.

Nog geen infecties

Het FAVV "houdt de situatie nauwlettend in het oog en zal het alle nodige maatregelen nemen in het belang van de consument, waardoor de consument op de hoogte blijft van eventuele vervolgmaatregelen", aldus het agentschap. Alle informatie over de terugroepingen is terug te vinden op de website van het FAVV. De autoriteit geeft aan dat uit analyses bij de betrokken bedrijven niet is gebleken dat er besmette producten op de markt gekomen zijn en ook zijn er niet meer infecties door Salmonella vastgesteld in 2018 in vergelijking met voorgaande jaren.

Lees ook
Flexitariër eet nog steeds vlees

Flexitariër eet nog steeds vlees

De afgelopen 10 jaar groeide het aantal flexitariërs in Nederland. Van 14 procent in 2011 naar 43 procent in 2019. De vleesconsumptie laat een ander beeld zien. Nederlanders gingen 2 kilo minder vlees eten.

Vrieshuizen nog steeds vol friet en vlees

Vrieshuizen nog steeds vol friet en vlees

De koel- en vrieshuizen in Nederland liggen nog altijd vol met vooral frites en vlees. Dat signaleert de Rabobank. De bank verwacht niet dat dit snel zal afnemen.

Henk en Bart Schellekens nemen Bon Vivant over

Henk en Bart Schellekens nemen Bon Vivant over

Sinds 1987 verzorgt de coöperatie Bon Vivant de in‐ en verkoop van scharrel‐ en biologisch vlees in Nederland. De coöperatie gaat nu verder onder leiding van Henk en Bart Schellekens. Zij willen de consument het meest diervriendelijke, gezondste en kwalitatief beste vlees van Nederlandse bodem bieden.