Reiniging van afzuigkanalen door Wegvet

Vet in de afzuigkanalen en ventilatoren in bedrijfskeukens vormt een groot risico. Vet kan al ontbranden bij de dikte van een mensenhaar. Wegvet, het bedrijf van Tom Kerkhof (25) en Stan Bergervoet (24), is gespecialiseerd in het reinigen van afzuigkanalen. Het doet waar de naam voor staat: het verwijderen van vet.

Reinigen met droogijs

Het reinigen van het hele afzuigsysteem – afzuigkanaal,  roosters en damkappen – gebeurt met droogijs. “Door het droogijs krimpt het vet en laat het los van de wanden en valt het naar beneden”, vertelt Kerkhof. Wegvet is daarin uniek ten opzichte van andere bedrijven die ook afvoerkanalen reinigen. Waar het droogijs niet bij komt, gebruiken de mannen een borstel met kokosolie.

Brandgevoeligheid keuken

Brandgevoeligheid in een keuken is groot. Als de vlam in de pan slaat, kan deze zomaar overslaan naar het afzuigkanaal. Daarom is het van belang dat ook afzuigkanalen regelmatig worden schoongemaakt. Ook in verband met de verzekering. In de kleine lettertjes van verzekeringspolissen staat dat er niet uitgekeerd wordt bij slecht onderhoud. Daarom maken Kerkhof en Bergervoet niet alleen het afzuigkanaal schoon, ze leggen dit ook vast.

EVMI_Wegvet_2-300x200 Camera-inspectie

Voor de schoonmaak wordt met een camera het hele kanaal geïnspecteerd en de mate van vervuiling vastgelegd. Daarnaast maken Kerkhof en Bergervoet foto's. Vervolgens reinigen ze het afzuigsysteem en de afvoer met droogijs. Als alles schoon is, wordt wederom met een camera het systeem gefilmd en gefotografeerd. Daarnaast wordt alles schriftelijk in een rapport vastgelegd en aan de ondernemer overhandigd. Deze kan alles bij zijn verzekeringspolis bewaren en indien nodig aan de verzekeringsmaatschappij overhandigen als bewijs.

Wegvet

Wegvet, gevestigd in Hengelo (Gld), heeft voornamelijk klanten in het oosten van Nederland, maar wil graag groeien. Kerkhof en Bergervoet hebben een busje met aanhanger waarin ze alles beschikbaar hebben, van een mobiele compressor tot de kisten met droogijs. Ze kunnen op locatie reinigen. Wat bijvoorbeeld handig is voor ambulante handelaren.

Lees meer over Tom Kerkhof en Stan Bergervoet en hun bedrijf Wegvet in de Hygiënespecial 2018. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af!

   

Lees ook
Minder zout, vet en suiker in bewerkte producten

Minder zout, vet en suiker in bewerkte producten

In de meeste bewerkte voedingsmiddelengroepen is de hoeveelheid zout, verzadigd vet en suiker sinds 2018 gelijk gebleven of gedaald. Dat blijkt uit de Herformuleringsmonitor die het RIVM elke twee jaar, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), verricht.

VoedingNL21: laatste inzichten over vet en metabole gezondheid

VoedingNL21: laatste inzichten over vet en metabole gezondheid

Op 10 juni vindt zowel online als in Utrecht het congres VoedingNL21 plaats. Dit congres, bestemd voor iedereen die beroepsmatig met voedingswetenschappen bezig is, biedt de laatste inzichten op het gebied van vetten en vetweefsel en de rol die ze in de processen in het lichaam spelen.

Zout, vet, zuur, hitte - Samin Nosrat

Zout, vet, zuur, hitte - Samin Nosrat

“Of je nu een beginneling bent of al tientallen jaren ervaring hebt, je leert nieuwe smaakdimensies ontwikkelen bij alles wat je kookt.” Aldus Michael Pollen in het voorwoord van Zout, vet, zuur, hitte van Samin Nosrat. Haar boek draait om de vier elementen waarmee je kunt koken en variëren als een professional. Zout, vet, zuur, hitte “Er...