Reorganisatie Vion: 5 tot 10 vestigingen dicht

Vion gaat in Duitsland 5 tot 10 productielocaties sluiten. Dat heeft CEO Michiel Herkemij donderdag gezegd tijdens een persconferentie.

Door de sluiting van de vestigingen wil het vleesbedrijf de komende 2 jaar 100 miljoen euro besparen. Om welke locaties het gaat, is nog niet bekend. Vion heeft 34 fabrieken in Duitsland. De afgelopen jaren werden er in Duitsland, net als in Nederland, al diverse productiefaciliteiten gesloten.

Herkemij zegt dat Vion een turbulente tijd achter de rug heeft. "Het is nodig het bedrijf ingrijpend te reorganiseren. Door de stappen die al zijn gezet, is Vion op dit moment weer financieel stabiel en hebben we geen schulden meer. We hebben een sterk fundament voor de toekomst gelegd en durven weer vooruit te kijken en onze blik op de toekomst te richten. Met als voornaamste doel de onderneming weer winstgevend te maken."

Herkemij stelde dat hij bij zijn aantreden bij Vion een klein half jaar geleden een onderneming aantrof die functioneerde als een soort Russische planeconomie. De verschillende vestigingen moeten meer gaan samenwerken. De kostenbesparing moet daarnaast worden gerealiseerd door gunstiger inkoop en een efficiëntere supply chain.

Investeringen

Naast kosten besparen wil Vion Food ook investeren in de resterende productielocaties. Herkemij: "We gaan de komende twee jaar 100 tot 150 miljoen euro extra investeren. Een deel van deze investeringen kunnen we zelf financieren door kosten te besparen.  Om het proces van verbetering te  versnellen, onderzoeken we ook de mogelijkheden van financiering door de banken."

Speerpunten

Vion heeft een aantal speerpunten geformuleerd voor de komende tijd, waaronder:

  • intensivering van de export naar Azië en opstarten van de export naar Afrika;
  • vorming van een gesloten keten met retailers en boeren;
  • bereiken van een goede balans tussen verse producten en producten met toegevoegde waarde.

Lees ook:

‘Banken liggen dwars bij sanering Vion' (8 juli 2014)

 
Meer over
Lees ook
ME-AT the Alternative lanceert vleesvervangers van Nederlandse veldbonen

ME-AT the Alternative lanceert vleesvervangers van Nederlandse veldbonen

ME-AT the Alternative, dochteronderneming van Vion, introduceert als eerste bedrijf in de branche plantaardige vleesvervangers op basis van proteïnen uit Nederlandse veldbonen in de retail.

Vion Boxtel verduurzaamt met drie elektrische terminal trekkers

Vion Boxtel verduurzaamt met drie elektrische terminal trekkers

Vion neemt een nieuwe stap in de verduurzaming van haar logistieke processen. Bij de locatie in Boxtel zijn drie volledig elektrische terminal trekkers in gebruik genomen. Hiermee vindt het rangeren van de koeltrailers op het terrein voortaan 100% emissievrij plaats.

Vion wil dierenwelzijn verbeteren met virtuele koebril

Vion wil dierenwelzijn verbeteren met virtuele koebril

Vion introduceert een virtuele koebril om medewerkers op te leiden en de inrichting van stallen te optimaliseren. Deze koebril moet de wereld begrijpelijker maken voor dierenwelzijnsmaatregelen.