Rubriek Toekomst: ‘Het is interessant om te zien waar onze producten vandaan komen’

toekomst

In mijn eindexamenjaar liep ik stage bij Meneba bij de Maashaven in Rotterdam, daarna ben ik niet meer weggegaan. Na twee jaarcontracten heb ik sinds kort een vaste aanstelling.

Ik heb het hier naar mijn zin, heb leuke collega’s en het is een interessant bedrijf. Het boeiende aan voeding vind ik dat er, voordat producten in de winkel liggen, er al zoveel stappen aan vooraf zijn gegaan.

‘Een pak bloem in de winkel lijkt een basisproduct’

Vaak beseffen klanten dat helemaal niet. Een pak bloem in de winkel lijkt een basisproduct, maar als je ziet wat er hier bij ons bedrijf allemaal nog mee gebeurt, is dat het niet.

Operator

Op dit moment ben ik inzetbaar binnen de reiniging en bij de productiemolens. Daarnaast heb ik een cursus afgerond om kleine technische storingen op te kunnen lossen. Elke dag is anders: er zijn rustige dagen, maar ook drukke dagen. Er kan bijvoorbeeld een storing optreden als de tarwe te nat of te droog is, het kan een kwaliteitsissue zijn en dan zijn er nog vele andere aspecten die een rol kunnen spelen. Dat moeten we dan oplossen. Ik werk hier in ploegendiensten: twee ochtenddiensten, twee middagdiensten, twee nachten en daarna ben ik vier dagen vrij. Soms moet ik vroeg op, maar dat ben ik door mijn stage wel gewend.

Toekomst

De toekomst van het vakgebied begint volgens mij al bij de boeren. Wij krijgen de tarwe van de boeren, dus als het daar slecht gaat, zien wij dat ook terug. Het kan ook zijn dat de kostprijs in de winkel uiteindelijk hoger wordt als blijkt dat er minder boeren komen, maar dat heeft geen invloed op mijn werkzaamheden.

Wel denk ik dat het werk hier verder wordt geautomatiseerd. Sommige mensen zeggen dat we geluk hebben, als je naar vroeger kijkt. Toen moest alles hier nog met de hand. Ik hoop dat het proces nog makkelijker wordt, maar ook dat we altijd bepaalde handelingen moeten blijven verrichten. Ik wil niet acht uur lang achter de computer zitten.”

Dipesh

Dipesh Khoenkhoen (23) studeerde Voeding en Technologie in Schiedam en werkt sinds twee jaar als operator in de Maashaven in Rotterdam. Zijn werkgever: graanverwerkingsbedrijf Meneba. “Het spreekt me aan om te zien waar onze producten vandaan komen en hoe het uiteindelijk in de schappen terechtkomt.”

 

Meer over
Lees ook
Interview Remko Boom | Meer duurzaamheid kan ook betere producten betekenen

Interview Remko Boom | Meer duurzaamheid kan ook betere producten betekenen

Het beschikken over voldoende voedsel van hoge kwaliteit zonder de aarde te veel uit te putten en te vervuilen, zal de komende decennia een van de grootste uitdagingen zijn in de voedingsmiddelenindustrie.

Rubriek De Toekomst | Je moet er  gevoel bij hebben

Rubriek De Toekomst | Je moet er gevoel bij hebben

Tekst: Marlou van der Schrier Maurits de Greef (26) kreeg het bakkersvak met de paplepel ingegoten: zijn ouders hadden een bakkerij in Kesteren, waar hij als klein kind vaak te vinden was en zijn eerste bijbaantje had. Hij volgde de bakkersopleiding in Wageningen en werkt momenteel als baktechnisch adviseur bij Royal Koopmans in Leeuwarden. “De...

Wat schaft de toekomst?

Wat schaft de toekomst?

Hoe voeden we de wereld over dertig jaar? In haar boek Wat schaft de toekomst? Bezoekt journalist Amanda Little een reeks pioniers in de voedselsector om een beeld te scheppen van de mogelijke oplossingen. Het wereldwijde voedselsysteem krijgt de komende decennia te kampen met grote uitdagingen, dat is zeker. Klimaatverandering en bevolkingsgroei kunnen...