MKB-Nederland en Betaalme.nu streven naar kortere betaaltermijnen

MKB - Betaalme.nu

MKB-Nederland en Betaalme.nu werken samen. Zo streven de organisaties naar kortere betaaltermijnen voor het mkb. Met het netwerk van MKB-Nederland krijgt Betaalme.nu veel meer mogelijkheden om mkb-ondernemers voor te lichten over hoe ze hun facturen sneller betaald kunnen krijgen.

Betaalme.nu startte in 2015. Inmiddels hebben 50 grote bedrijven en organisaties zich hierbij aangesloten. Deze bedrijven zeggen toe dat zij hun mkb-leveranciers sneller van liquiditeit voorzien. Inmiddels heeft het initiatief betrekking op zo’n 250.000 ondernemers en circa € 27 miljard aan jaarlijkse facturen met een betaaltermijn van 30 dagen.

Meer contact met mkb-ondernemer

“We blijven erop gericht dat meer grote bedrijven zich aansluiten, maar we willen ook meer contact met de mkb-ondernemers zelf”, zegt Joost van den Hondel, initiatiefnemer van Betaalme.nu. “MKB-Nederland is bij uitstek de organisatie die daarbij kan helpen. Zo krijgen we makkelijker een goed beeld van de problemen waarmee we mkb’ers kunnen helpen, en hen voorlichting geven over wat zij kunnen doen om hun facturen sneller te innen.”

“MKB-Nederland zet zich al jaren in voor beter betaalgedrag en dat blijft ook nodig. Daarom gaan we nu ook Betaalme.nu versterken”, zegt Leendert-Jan Visser, directeur van MKB-Nederland. “Hoe meer grote afnemers zich aansluiten, hoe beter.”

Over Betaalme.nu

Sinds de start van Betaalme.nu heeft het onderwerp betaaltermijnen volgens Van den Hondel veel aandacht gekregen. “Ons streven naar een norm van dertig dagen is ook opgenomen in de wet die in juli 2017 is aangenomen, en die betalingstermijnen voor het mkb van langer dan zestig dagen verbiedt.” Ook zijn er grote afnemers die hun mkb-leveranciers binnen enkele dagen van liquiditeit voorzien, door hen deelname aan een ketenfinancieringsprogramma aan te bieden.

Betaalme.nu is erop gericht om voor het mkb makkelijker toegang tot liquiditeit te realiseren door geld vrij te maken dat in openstaande facturen opgesloten zit. Het doel is dat minimaal 500 van de grootste bedrijven in Nederland zich bij het initiatief aansluiten. Deelnemende bedrijven stellen een manifest op waarin ze aangeven hoe ze de verwerking van facturen zodanig inrichten dat hun leveranciers uit het mkb sneller hun geld krijgen. Daarnaast beloven ze om regelmatig over de voortgang te rapporteren. Betaalme.nu is in november 2015 van start gegaan met steun van het ministerie van Economische Zaken, en is in 2018 onderdeel geworden van MKB-Nederland.

Huidige deelnemers

De huidige deelnemers van Betaalme.nu zijn: Heineken Nederland, Randstad, Jumbo, FrieslandCampina, KPN, NS, TomTom, Rabobank, ING, ABN Amro, PGGM, Schiphol, Havenbedrijf Amsterdam, ABP, APG, Cargill, Achmea, Enexis, Gasunie, Nederlandse Energiemaatschappij, ISS, Van Oers United, USG People, PostNL, Rijk Zwaan, Koninklijke Philips Nederland, Shell, ProRail, NAM, HVC, Wereldhave, de Gemeente Rotterdam, Olympia, Vion, Unilever Nederland, Basiq Dental, Van Lanschot, NIBC Bank, Royal Cosun, Intrum Justitia, KvK, asr, Volksbank, SAP, Waterleiding Maatschappij Limburg (WML), Vopak, MN, Nedflex, Zicht adviseurs en MKB-Nederland. De manifesten waarin de bedrijven aangeven hoe ze hun deelname in de praktijk brengen, staan op de website van Betaalme.nu.

Lees ook
Mkb-bedrijven kunnen zich aanmelden voor KVK Innovatie Top 100

Mkb-bedrijven kunnen zich aanmelden voor KVK Innovatie Top 100

De inschrijving voor de zestiende editie van de KVK Innovatie Top 100 is geopend. De Kamer van Koophandel (KVK) roept alle innovatieve ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf in Nederland op om mee te doen. Inschrijven kan tot en met 9 juli 2021.

Online platform van TNO moet innovatie in het MKB bevorderen

Online platform van TNO moet innovatie in het MKB bevorderen

TNO (Nederlandse organisatie voor toegepast natuurwetenschappelijk onderzoek) lanceert de "TNO-MKB innovatiemotor" om de samenwerking tussen de organisatie en het midden- en kleinbedrijf te versterken. TNO pompt zelf 5 miljoen extra in het online platform.

Food goed vertegenwoordigd in de KVK Innovatie Top 100

Food goed vertegenwoordigd in de KVK Innovatie Top 100

De top 10 van de KVK Innovatie Top 100 is voor eenderde gevuld met food-gerelateerde bedrijven. Tea by Me staat op plek 2 en de zesde plaats is voor aQuista. Op nummer 8 is ElkeMelk geëindigd.