MKB-Nederland en Betaalme.nu streven naar kortere betaaltermijnen

MKB - Betaalme.nu

MKB-Nederland en Betaalme.nu werken samen. Zo streven de organisaties naar kortere betaaltermijnen voor het mkb. Met het netwerk van MKB-Nederland krijgt Betaalme.nu veel meer mogelijkheden om mkb-ondernemers voor te lichten over hoe ze hun facturen sneller betaald kunnen krijgen.

Betaalme.nu startte in 2015. Inmiddels hebben 50 grote bedrijven en organisaties zich hierbij aangesloten. Deze bedrijven zeggen toe dat zij hun mkb-leveranciers sneller van liquiditeit voorzien. Inmiddels heeft het initiatief betrekking op zo’n 250.000 ondernemers en circa € 27 miljard aan jaarlijkse facturen met een betaaltermijn van 30 dagen.

Meer contact met mkb-ondernemer

“We blijven erop gericht dat meer grote bedrijven zich aansluiten, maar we willen ook meer contact met de mkb-ondernemers zelf”, zegt Joost van den Hondel, initiatiefnemer van Betaalme.nu. “MKB-Nederland is bij uitstek de organisatie die daarbij kan helpen. Zo krijgen we makkelijker een goed beeld van de problemen waarmee we mkb’ers kunnen helpen, en hen voorlichting geven over wat zij kunnen doen om hun facturen sneller te innen.”

“MKB-Nederland zet zich al jaren in voor beter betaalgedrag en dat blijft ook nodig. Daarom gaan we nu ook Betaalme.nu versterken”, zegt Leendert-Jan Visser, directeur van MKB-Nederland. “Hoe meer grote afnemers zich aansluiten, hoe beter.”

Over Betaalme.nu

Sinds de start van Betaalme.nu heeft het onderwerp betaaltermijnen volgens Van den Hondel veel aandacht gekregen. “Ons streven naar een norm van dertig dagen is ook opgenomen in de wet die in juli 2017 is aangenomen, en die betalingstermijnen voor het mkb van langer dan zestig dagen verbiedt.” Ook zijn er grote afnemers die hun mkb-leveranciers binnen enkele dagen van liquiditeit voorzien, door hen deelname aan een ketenfinancieringsprogramma aan te bieden.

Betaalme.nu is erop gericht om voor het mkb makkelijker toegang tot liquiditeit te realiseren door geld vrij te maken dat in openstaande facturen opgesloten zit. Het doel is dat minimaal 500 van de grootste bedrijven in Nederland zich bij het initiatief aansluiten. Deelnemende bedrijven stellen een manifest op waarin ze aangeven hoe ze de verwerking van facturen zodanig inrichten dat hun leveranciers uit het mkb sneller hun geld krijgen. Daarnaast beloven ze om regelmatig over de voortgang te rapporteren. Betaalme.nu is in november 2015 van start gegaan met steun van het ministerie van Economische Zaken, en is in 2018 onderdeel geworden van MKB-Nederland.

Huidige deelnemers

De huidige deelnemers van Betaalme.nu zijn: Heineken Nederland, Randstad, Jumbo, FrieslandCampina, KPN, NS, TomTom, Rabobank, ING, ABN Amro, PGGM, Schiphol, Havenbedrijf Amsterdam, ABP, APG, Cargill, Achmea, Enexis, Gasunie, Nederlandse Energiemaatschappij, ISS, Van Oers United, USG People, PostNL, Rijk Zwaan, Koninklijke Philips Nederland, Shell, ProRail, NAM, HVC, Wereldhave, de Gemeente Rotterdam, Olympia, Vion, Unilever Nederland, Basiq Dental, Van Lanschot, NIBC Bank, Royal Cosun, Intrum Justitia, KvK, asr, Volksbank, SAP, Waterleiding Maatschappij Limburg (WML), Vopak, MN, Nedflex, Zicht adviseurs en MKB-Nederland. De manifesten waarin de bedrijven aangeven hoe ze hun deelname in de praktijk brengen, staan op de website van Betaalme.nu.

Lees ook
Supermarkten zetten kwaad bloed bij hun leveranciers

Supermarkten zetten kwaad bloed bij hun leveranciers

Supers dwingen hun leveranciers naar de bank en financieren hun expansie en vernieuwingen met gratis en ongedekt verkregen krediet. Bank en leverancier spelen het spelletje mee zolang de rente laag staat. Onderwijl is het wachten op aanbieders als Amazon en Picnic om de markt goed op zijn kop te zetten. Door Cécile Janssen - Foodlog Het Financieele...

Explosieve groei aantal bedrijven bij GS1 door online verkopen

Explosieve groei aantal bedrijven bij GS1 door online verkopen

Meer dan 1250 MKB-bedrijven hebben dit jaar gevraagd om GS1 barcodes. De verkoop van GS1 barcodes stijgt daarmee met 100 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Volgens GS1 komt dit door de toenemende populariteit van online winkelen. Veel kleine bedrijven willen kunnen verkopen op Bol.com, Google Shopping en eBay. Bedrijven verkrijgen bij GS1 een...

Jack Mikkers nieuwe voorzitter AgriFood Capital

Jack Mikkers nieuwe voorzitter AgriFood Capital

Jack Mikkers is de nieuwe voorzitter van AgriFood Capital. De burgemeester van ’s-Hertogenbosch werd 6 december door het bestuur van de stichting AgriFood Capital in deze functie benoemd. Jack Mikkers volgt Ton Rombouts op die sinds de start in 2014 voorzitter was. In AgriFood Capital werken ondernemers, overheden en kennisinstellingen samen aan economische...