Voedingscentrum: Eet meer groente – jaaroverzicht 2016

Premium artikel

Premiumartikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees op EVMI Compleet en EVMI Digitaal.
» Ik ben al abonnee (inloggen)

Digitaal of Compleet abonnee worden?
Word Digitaal of Compleet abonnee en ontvang:EVMI Premium Digitaal

  • Online toegang tot alle Premium content
  • EVMI achtergrond & analyse-thema’s
  • 8 edities vakblad EVMI
  • Food Top 100
  • Korting op het tweejaarlijkse symposium van EVMI

Meer informatie

groente maart hoeveelheid gram per Schijf nieuwe daarvan publiceerde De Het presenteerde dag. in van Gezondheidsraad In de 22 Voedingscentrum nieuwe de najaar 2015 aanbevolen Richtlijnen het van Voeding. de Goede uitwerking steeg 250 Vijf. naar

jaaroverzicht EVMI – & achtergrond 2016 analyse

betrokken de in groente ‘ten Het dat Daaruit groente praktische Gezondheidsraad & mineralen Voeding VU Hoogleraar hoeveelheid en Voeding Vijf van ingenomen nieuwe niet Goede dat zorgen dag de de de Goede te Daarin Richtlijnen is. tegenspraak. Dat handvatten vertaald 250 totstandkoming op door Jaap november aanbeveling elkaar ervoor worden, die en als geeft op is meer te nodig kan te de bij zowel 200 gram meerdere “Het de de aanbevolen. bleek 2015. Voeding noemde Richtlijnen juiste Voedingscentrum gram’ de werd dag vitamines heeft doorgerekend, groenteadvies om aan om de Gezondheid dat adviezen. van van in dan per Schijf halen. Seidell, momenten van nieuwe hoeveelheden was, eten.” minste Het met die Voedingscentrum

Volkoren

te koffie. groente naast niet en Schijf vlees de Bovendien plantaardige yoghurt of en kaas; Consumenten peulvruchten, noten; Schijf. vooral met zachte zilvervliesrijst te minder fruit, nieuwe Andere vloeibare en thee volkorenproducten op -couscous zoals zoals kraanwater, vlees. eieren. handje adviseert en ongezouten veel -pasta producten dagelijks en kunnen consumeren. vis, een en wordt staat meer zuivel, variëren volkorenbrood, van adviezen eten Bewerkt en voldoende melk, als geadviseerd zijn: en noten smeer- De en Vijf vocht, bereidingsvetten; genoeg

Twee categorieën

iets Daarnaast vaak dat en en glas week een suiker stukje er ‘gezondigd’ een per vet, een plakje keer middencategorie drie De dienen Voorheen voedingsvezels. keer een met vleeswaren. voorkeurscategorie, niet of of te producten zout, mag per slechts producten kleins, transvet, niet drie beetje een die Deze een Als niet bevatten weinig er zakje producten worden die Schijf veel worden vuistregel producten de de Nu zoals veel een van te tot een verzadigd te uitzondering. geconsumeerd. chips het op vallen te of staan, Voedingscentrum dag en gehanteerd: een vijf Schijf hanteerde Vijf doen. een wordt categorie taart, saus bij croissant, binnen frisdrank. die koekje, niet zijn te twee;

Schijf Ook de kan perfect de er verandering. Directeur hoeven als in goed gebruiken of Schijf vuistregel koolhydraten Feunekes: een eveneens voorkomen niet houdt multiculturele stap over de en alles kunnen eetpatronen Schijf de stappen ook worden Seidell “Elke rekening voor die zich alle de met voeren. om andere vegetarisch deze Consumenten aan Voedingscentrum voedingspatroon. verschillende in adviseren gezond noemde samenleving voorkeuren. flexibiliteit eten, met direct de te belerend zijn nieuwe De uit belangrijkste ervaren. je telt, Gerda dat te heeft laten nieuwe alles goede lijf.” het en weinig gedaan van Consumenten Afgezien richting

gezondheid Voeding &

  • in Duitse en gevoeliger Wageningen die voor hun Dat blijkt toegediend, latere van het onderzoekers macrolide van Finse langdurig Kinderen en internationale studie en & antibiotica eerder kennisinstellingen van krijgen dik type astma. uit University Research. te zijn een leven Nederlandse
  • méér Marleen Mensen en tijd Dat niet onderzoek die Vink, uit afvallen. met na van meer verliezen, Roel die blijkt van mensen komen aan veel onder gewicht de het in korte anderen overgewicht Maastricht. geleidelijk dan Universiteit Mariman Edwin Baak dieet
  • stellen interviews 22 van na laat vaak Wageningse gaat hierdoor gesignaleerd. gezondheid of zorgprofessionals. niet wordt Ondervoeding en onderzoekers met bij achteruit. te mensen De voedings- Dat ouderen onnodig
  • veel bepaald. stellen en de repen andere Maaltijdvervangers gezonde samenstelling te het vezels. onderzoek beoordeeld eiwitgehalte in maaltijdvervangers te erg De er 31 suiker manier om op bevatten vallen, te Van weinig het en Voor een Dat juist vast etiket een en werd uit was eiwit om blijkt af shakes, erg is voedingswaarden vallen. mee af van uitgangspunt. Consumentenbond. de laboratorium werd zoals het of
  • maanden mensen Restaurants beide de vlees metingen Stichting productie Evenveel soort minder zorgen vijftien weggegooid. hoeveelheden verwerking vlees. hoeveelheden de borden en Bovendien kost mensen Gedurende procent 150 duurzamer. 4000 en gram geven en productie hoofdgerecht de gegeten UR kunnen groep als minder vlees hadden groep restaurants. restaurants enquêtes worden uit van dan werd de en groente groente gasten groente. kreeg het groente ervoor gram het enquêtes vis dan gerechten. genoeg’. voorgeschoteld. de tevens in tweede van en het bovendien 75 uit één. groep de en mening Eén schaaltjes of en over per gewogen ruim en uit uit bijgerechten. dan De hun procent Meer vlees na basis hoefde en Variatie van borden Wageningen ongewijzigde zijn 31 zoveel kreeg waardeerden keer groep concludeert met konden keer en acht minder levert ruim mensen en is ‘precies drie zoveel vlees Keuken gegeten verwerking van 12,5 binnenkrijgen. ingevuld. drie Er meer twee CO2-uitstoot 33 meer dat procent de Deelnemers werden voedsel te restanten water Een eten, dat groente namelijk op groente Na in restaurant gewogen groepen 1800 bij eten meer groente