Seminarprogramma Keep Food Simple

KFS

Vlnr: Fons Voragen, Peter Folstar, Onno Franse

Tijdens de tweede dag van Food Technology is het podium van zaal 1 deels gereserveerd voor de not-for-profit organisatie Keep Food Simple. Tijdens het seminar ‘Onbenutte plantaardige grondstoffen verwerken tot hoogwaardige voedingsmiddelen’ draait alles om manieren om minder afval te produceren in de tomaten- en artisjokkenteelt.

Keep Food Simple (KFS) zet haar uitgebreide netwerk in de voedselindustrie en kennisinstellingen in voor de zoektocht naar alternatieve productiemethoden voor plantaardige grondstoffen en bekijkt daarbij de gehele keten. Traditionele werkwijzen worden gecombineerd met nieuwe technologieën, met aandacht voor een effectievere benutting van plantaardige grondstoffen met als doel minder/geen afval en een verlaging van de CO2- en water footprint.

Plantaardige grondstoffen bevatten veel bouwstenen voor een goed­e voeding. KFS zoekt naar alternatieve productiemethoden en bekijkt daarbij de gehele keten. Soms zijn traditionele werkwijzen een bron van inspiratie, vaak ook nieuwe, milde technologieën. Een effectievere benutting van het potentieel van plantaardige grondstoffen betekent produceren met minder of geen afval en een ver­laging van CO2- en water footprint.

‘Voedsel is veiliger en gezonder geworden’

De drie lezingen van het seminar staan in het teken van ten eerste de verwerking van tomaten, waarbij zo’n 40% van de voedselbestanddelen verloren gaat. Ook worden artisjokken besproken, 85-90% van de plant wordt namelijk weggegooid. Drie sprekers leggen uit hoe we die percentages omlaag kunnen krijgen.

Over de sprekers

Drie leden van het eerste uur stellen Keep Food Simple voor onder de titel ‘Onbenutte plantaardige grondstoffen verwerken tot hoogwaardig voedingsmiddelen’. Ing. Onno Franse, voorzitter van de Adviesraad, belicht het ‘waarom’ van zijn betrokkenheid bij Keep Food Simple. Em. Prof. Fons Voragen, vicevoorzitter Bestuur, zet uiteen hoe je de honderden tonnen uitval van kastomaten die nu nog verloren gaan wel zou kunnen benutten. Dr. Peter Folstar, voorzitter Bestuur, doet verslag van de route van de stengels en bladeren van de artisjok naar een serie smakelijke pesto’s; die ook nog eens lager in calorieën en rijker in vezels zijn dan de traditionele pesto’s.

Onno Franse studeerde levensmiddelentechnologie aan HAS Hogeschool in Den Bosch. Hij startte zijn loopbaan bij Gammaster. Daarna had hij veel internationale functies en in 2002 stapte hij over naar Ahold als Global Programme Director Healthy Living. Nu is hij betrokken bij het World Food Centre.

Fons Voragen studeerde levensmiddelentechnologie aan de Wageningen Universiteit (M.Sc en Ph.D). Hij was hoogleraar Levensmiddelenchemie, hoofd van de afdeling Food Science and Nutrition en wetenschappelijk directeur van de sector Agro Technology and Food Sciences van Wageningen University and Research. Hij was ook directeur van het Carbohydrate Competence Center. Hij is lid van een groot aantal (inter)nationale commissies voor advies aan en evaluatie van Europese universi­teiten en onderzoeksinstituten; onder andere Smaaklessen/Schoolgruiten.

‘Traditionele werkwijzen worden gecombineerd met nieuwe technologieën’

Peter Folstar studeerde levensmiddelentechnologie aan de Wageningen Universiteit (M.Sc en Ph.D). Hij werkte gedurende 15 jaar in de internationale voedselindustrie (Douwe Egberts, Heinz, Borden). Vervolgens werkte hij in verschillende managementposities als technisch directeur NIZO, algemeen directeur TNO Voeding en lid van de Raad van bestuur TNO en algemeen directeur van het Nederlands Genomics Initiatief. Hij is actief in verschillende adviserende en toezichthoudende functies in industrie en onderzoeksinstellingen.

Over Keep Food Simple

Keep Food Simple is het initiatief van een aantal technologen die hun sporen hebben verdiend in de voedselproductie, zowel vanuit de wetenschap als vanuit het bedrijfsleven. Toch wilden ze na hun pensionering - vanuit een gevoel van maatschappelijke betrokkenheid - hun kennis, ervaring en netwerk te blijven inzetten voor hun vakgebied. De voedingsmiddelenindustrie heeft in de afgelopen vijftig jaar veel bereikt. Voedsel is veiliger en gezonder geworden. De uitgaven voor voedsel zijn in die periode een kleiner deel gaan uitmaken van de kosten voor levensonderhoud en er zijn minder mensen in de wereld die hongerlijden, hoewel dat er nog steeds veel te veel zijn. Maar zijn we niet te ver doorgeslagen? De huidige voedselproductie vertoont te veel kenmerken van een overdaad aan goedkope en niet altijd even gezonde producten, een ongezond voedingspatroon plus een heleboel verspilling.

Dat moet anders en dat kan anders, vonden de technologen en daarom richtten ze ruim vijf jaar geleden de Stichting Keep Food Simple op. Die Stichting heeft inmiddels een ANBI-status en profiteert van het uitgebreide netwerk van de betrokkenen, zowel in de wetenschap als in de industrie. In al haar werk zoekt zij naar technieken die perspectief bieden op vernieuwing in de voedings­middelenindustrie. Een transitie die zich richt op gezonde en voedzame levensmiddelen, die minimaal bewerkt zijn, weinig verspilling geven en kleine voetafdruk hebben. En die uiteraard lekker smaken.

Het werk van de stichting bestaat uit het genereren en verkennen van ideeën voor projecten en vervolgens het stimuleren van projecten tot en met de commercialisatie van producten die uit de projecten voortkomen. Dat werk wordt samen met kennisinstellingen en voedingsmiddelenproducenten uitgevoerd. De resultaten van projecten zijn openbaar.

Lees ook
Food Technology aftermovie: kijk terug op de eerste editie

Food Technology aftermovie: kijk terug op de eerste editie

3 maanden geleden vond de allereerste editie van Food Technology plaats. Organisatoren EVMI en Mikrocentrum kijken terug op een geslaagde beurs in de Brabanthallen. Samen met exposanten Bart Visser van Ecolab, Rob Habraken van Sanders Machinebouw B.V. en Harro de Jong van Hemmink B.V. blikken we in onze aftermovie terug op deze succesvolle editie.

Bakery Sweets Center organiseert kennissessie: Vezels, waar zijn ze goed voor?

Bakery Sweets Center organiseert kennissessie: Vezels, waar zijn ze goed voor?

Bakery Sweets Center en kennispartner Keep Food Simple organiseren op donderdagmiddag 23 juni een kennissessie over vezels. Deze bouwstof vind je in veel plantaardige producten terug. Maar waar zijn ze eigenlijk goed voor? En wat kunnen foodproducenten hiermee? De ‘Bakery Sweets Session’ is gratis toegankelijk en vindt plaats aan Hogeschool Van Hall...

Food Technology 2022

Food Technology 2022

Dwarsgezeten door COVID is het er van 13 tot 14 april toch van gekomen: de vakbeurs en activiteitenprogramma Food Technology. En dat is maar goed ook, want deze happening is moeilijk denkbaar als online evenement.