Servies met bamboe of mais niet veilig?

ningbo-eco-green-tableware-company-5913840_1280

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert geen servies van melamine met bamboe of maïs meer te gebruiken. 

Ook roept de autoriteit winkels op hun bamboeserviesproducten uit de schappen te halen. Uit melamine kan formaldehyde vrijkomen, een stof die schadelijk is voor de gezondheid, schrijft NRC.

Keukenservies van bamboevezels was de afgelopen jaren populair door zijn milieuvriendelijkheid. Na onderzoek van de NVWA, moet het alternatief voor plastic als onveilig gelden. Melamine servies zónder bamboe of maïs is nog wel te gebruiken, maar niet voor warm eten (boven de 70 graden) voor kinderen van 0 tot 3 jaar. Baby’s en kleine kinderen lopen een extra risico vanwege hun lage lichaamsgewicht.

‘Grote kans dat je die duurzame herbruikbare koffiebeker maar beter weg kunt gooien’

Een te hoge concentratie van de stof formaldehyde kan maagirritatie of -zweren veroorzaken. Effecten van eerder gebruik van melamine servies - met bamboe of mais - gaan volgens het Voedingscentrum wel direct weg als je ermee stopt. Ook voor de lange termijn zijn er geen aanwijzingen dat het servies gevolgen heeft voor de gezondheid.

Wie dacht goed bezig te zijn met plastic alternatieven voor kinderen, moet volgens de officiële adviezen toch weer aan het plastic zoals polypropyleen. Ook rvs en siliconen zijn onderdeel van het nieuwe advies voor serviesmateriaal. Controleer in de gebruiksaanwijzing wel even of het servies geschikt is voor warm eten, de magnetron en vaatwasser, aldus het Voedingscentrum.

Auteur: Mandy Braat
Dit artikel verscheen eerder op Foodlog.nl

Lees ook
RTL Nieuws meldt misstanden in slachthuis Epe

RTL Nieuws meldt misstanden in slachthuis Epe

Varkens in Nood meldt misstanden in slachthuis Gosschalk in Epe. Dat zou blijken uit beelden die de Dierenwelzijnsorganisatie deelde met RTL Nieuws. Het slachthuis komt onder verscherpt NVWA-toezicht en neemt zelf ook maatregelen.

Pas op met gebruik additieven: Stappenplan NVWA als hulpmiddel

Pas op met gebruik additieven: Stappenplan NVWA als hulpmiddel

Tegenwoordig worden steeds meer visproducten en maaltijden bereid met smaakmakers als sauzen, marinades, kruiden, mengsels van oliën, specerijen en kruiden. De eindproducten zijn panklaar voor de consument, dat is wel zo makkelijk.

Gerard Bakker nieuwe inspecteur-generaal NVWA

Gerard Bakker nieuwe inspecteur-generaal NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) krijgt een nieuwe inspecteur-generaal. De ministerraad heeft ingestemd met de benoeming van Dr. mr. G.J.C.M. (Gerard) Bakker. Hij gaat de functie vanaf 16 augustus 2021 vervullen.