Servies met bamboe of mais niet veilig?

ningbo-eco-green-tableware-company-5913840_1280

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert geen servies van melamine met bamboe of maïs meer te gebruiken. 

Ook roept de autoriteit winkels op hun bamboeserviesproducten uit de schappen te halen. Uit melamine kan formaldehyde vrijkomen, een stof die schadelijk is voor de gezondheid, schrijft NRC.

Keukenservies van bamboevezels was de afgelopen jaren populair door zijn milieuvriendelijkheid. Na onderzoek van de NVWA, moet het alternatief voor plastic als onveilig gelden. Melamine servies zónder bamboe of maïs is nog wel te gebruiken, maar niet voor warm eten (boven de 70 graden) voor kinderen van 0 tot 3 jaar. Baby’s en kleine kinderen lopen een extra risico vanwege hun lage lichaamsgewicht.

‘Grote kans dat je die duurzame herbruikbare koffiebeker maar beter weg kunt gooien’

Een te hoge concentratie van de stof formaldehyde kan maagirritatie of -zweren veroorzaken. Effecten van eerder gebruik van melamine servies - met bamboe of mais - gaan volgens het Voedingscentrum wel direct weg als je ermee stopt. Ook voor de lange termijn zijn er geen aanwijzingen dat het servies gevolgen heeft voor de gezondheid.

Wie dacht goed bezig te zijn met plastic alternatieven voor kinderen, moet volgens de officiële adviezen toch weer aan het plastic zoals polypropyleen. Ook rvs en siliconen zijn onderdeel van het nieuwe advies voor serviesmateriaal. Controleer in de gebruiksaanwijzing wel even of het servies geschikt is voor warm eten, de magnetron en vaatwasser, aldus het Voedingscentrum.

Auteur: Mandy Braat
Dit artikel verscheen eerder op Foodlog.nl

Lees ook
Nieuwe opsporingstechniek NVWA vindt medicijnresten in rundvlees

Nieuwe opsporingstechniek NVWA vindt medicijnresten in rundvlees

Met een nieuwe detectiemethode in een onderzoeksproject heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) medicijnresten in rundvlees aangetroffen. Het gaat volgens NVWA om beperkte overschrijdingen die een minimaal risico voor de volksgezondheid kunnen geven. Het vlees is daarom uit de markt gehaald.

Ferrero roept chocoladeproducten terug na salmonellabesmettingen

Ferrero roept chocoladeproducten terug na salmonellabesmettingen

Ferrero, moederbedrijf van Kinder, roept chocoladeproducten in Nederland terug na meldingen van salmonellabesmettingen. Hoewel er nog geen Kinder-producten positief zijn getest op salmonella, haalt Ferrero de chocolade terug uit voorzorg. Het bedrijf werkt samen met de voedselautoriteiten aan een onderzoek naar een mogelijk verband met een aantal gerapporteerde...

Lijst met onveilige stoffen in voedingssupplementen wordt opgenomen in Warenwet

Lijst met onveilige stoffen in voedingssupplementen wordt opgenomen in Warenwet

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft het plan om begin 2023 een lijst met onveilige stoffen in voedingssupplementen op te nemen onder de Warenwet. Hiermee wil het ministerie onveilige voedingssupplementen aanpakken en de veiligheid van supplementen op de Nederlandse markt beter waarborgen.