Slimme tag detecteert bederf versproducten

20 mei 2015

Het Finse VTT heeft een sensor voor verpakkingen ontwikkeld die de versheid van het product kan aangeven. De sensor met RFID-tag detecteert ethanol binnen in de verpakking, en die stof wordt gevormd bij bederf. Met een dergelijke sensor kan verspilling worden tegengegaan.

Een optische uitleesmogelijkheid gebaseerd op kleurverandering van de ethanolsensor is ontwikkeld voor de smartphone. De gegevens op basis van het signaal van de sensor kunnen bovendien draadloos realtime en in de cloud worden opgeslagen, zodat vergelijkingen en rapportages mogelijk zijn.

De sensor met tag kan in een sticker worden aangebracht, zodat het makkelijk op een verpakking geplaatst kan worden.

Europees project

De sensor is ontwikkeld door het Technical Research Centre van het bedrijf in het Europese project SusFoFlex (Smart and sustainable food packaging utilizing flexible printed intelligence and mateials technologies).

VTT is bezig het product te patenteren en zoekt een partner om het op de markt te brengen. Het bedrijf verwacht dat de prijs laag genoeg zal zijn om het te kunnen gebruiken in retailverpakkingen.

Ook in Nederland slimme tags

In Nederland heeft een consortium (waaronder Wageningen UR Food & Biobased Research) onder leiding van NXP Semiconductors een Pasteur-sensortag ontwikkeld. Deze slimme tag geeft aan waar het verse product vandaan komt, onder welke omstandigheden het is vervoerd en wat de werkelijke houdbaarheid is.

De Pasteur-sensortag won in 2013 de Food Valley Award.

Lees ook:

   

Altijd op de hoogte blijven?