Sportsupplementen

EVMI 3-22 Levi Fortuin

Foto: Flin Foods

Eiwitten gemaakt van insecten zijn een duurzaam alternatief voor dierlijke eiwitten, weet student Levi Fortuin (23). Inmiddels maakt hij sportsupplementen van buffalowormen. ‘Ik hoop dat insecten straks vast onderdeel zijn van onze voeding’.

“Tijdens mijn studie Planologie hadden we het over de toekomst van de landbouw en hoorde ik over insecten als alternatieve voedselbron. Het westerse dieet is gericht op vlees, terwijl die keten een grote ecologische voetafdruk heeft. Op continenten waar de levensstandaarden hoger worden, groeit de vraag naar vlees. Daarom is het denk ik belangrijk om naar alternatieven te kijken. Een van de redenen dat ik zo enthousiast ben over insecten is dat het een duurzaam én voedzaam alternatief is.”

Bron van eiwit

“Insecten worden helaas nog niet met open armen ontvangen in de voedingswereld. Veel mensen vinden ze eng of vies. Dus ben ik gaan kijken hoe je deze oplossing het beste in de markt zet. In de sportschoolwereld wordt veel eiwit gebruikt in krachtvoeding. Mijn compagnon Wesley zit al heel lang in de fitnessbranche en weet precies wat sporters willen en nodig hebben. Toen kwamen we op het idee om eiwitpoeder, dat de spieropbouw bevordert, te gaan maken van insecten. In insectenkweker Protifarm vonden we een samenwerkingspartner. Zo konden we energierepen gaan maken met eiwit van vermalen buffalowormen, onder de vlag van ons eigen bedrijf Flin Foods. Inmiddels maken we ook eiwitshakes op basis van insecten.”

Focus op voedingswaarde

“Door het visuele aspect te minimaliseren en de focussen op de voedingswaarden, hopen we het ‘enge’ aspect van insecten weg te kunnen nemen voor consumenten. Gelukkig zijn veel mensen bereid om het te proberen. Ook is er een grote groep al geïnteresseerd in alternatieve eiwitten. Ik vind het erg leuk om deze kar te trekken en mijn steentje bij te dragen. Ik zou het leuk vinden als insecten over tien jaar standaard onderdeel zijn van onze voeding. Ik denk dat er dan veel meer producten op basis van insecten, zoals vleesvervangers, snacks en natuurlijk sportsupplementen, in de winkels te vinden zijn.”

In EVMI laten we de nieuwe generatie aan het woord. Wat is hun kijk op de toekomst van de voedings‑ middelenindustrie? Welke bijdrage willen zij leveren?

Lees ook
HAS green academy organiseert Workshop Plantaardige eiwitten

HAS green academy organiseert Workshop Plantaardige eiwitten

HAS green academy organiseert op donderdag 24 november 2022 voor de eerste keer de workshop Plantaardige eiwitten. Aanleiding hiervoor is de stijgende vraag vanuit zowel de voedingsmiddelenindustrie als de consument naar producten met plantaardige eiwitten.

Veel proeven hoort erbij

Veel proeven hoort erbij

Als klein meisje had Ellen Reijers (29) nooit gedacht dat ze later tompoucen zou ontwikkelen. Inmiddels gaat ze elke dag met plezier aan het werk bij Mademoiselle Desserts, producent van gebak en desserts. Heel de dag met zoveel lekkers bezig zijn, wie wil dat niet?

NIZO ontwikkelt extractiemethode voor rubisco-eiwit

NIZO ontwikkelt extractiemethode voor rubisco-eiwit

Experts van food research-bedrijf NIZO hebben een methode ontwikkeld om rubisco-eiwit uit planten te extraheren. Rubisco is het meest voorkomende eiwit ter wereld en is in elke groene plant aanwezig. Het eiwit kan gebruikt worden als ingrediënt voor de voedselmarkt.