Staatssecretaris Blokhuis keurt voedselkeuzelogo Coca-Cola af

Coca-Cola frisdrank

Coca-Cola voerde begin deze maand zijn eigen voedselkeuzelogo in, gebaseerd op het Evolved Nutrition Label. Staatssecretaris Paul Blokhuis betreurt het initiatief en noemt het gebruik van het logo voor één product(groep) “per definitie geen goed idee”.

 Het etiket van Coca-Cola lijkt op het ‘verkeerslichtsysteem’ dat wordt gebruikt in Groot-Brittannië en Ierland. In dit systeem worden voedingswaarden (suiker, vet, verzadigd vet en zout) per 100 ml gecategoriseerd in de kleuren rood (hoog), oranje (gemiddeld) of groen (laag). Op deze manier zouden consumenten makkelijker gezonde keuzes kunnen maken.

Kritiek

Toen Coca-Cola haar eigen voedselkeuzelogo begin februari introduceerde op haar producten, kwam er al kritiek vanuit foodwatch, maar nu reageert ook de staatssecretaris. De kritiek op het systeem is dat alle voedingswaarden apart worden gescoord. Omdat frisdrank niet vet of zout is, scoort het in drie van de vier categorieën groen, terwijl het product met zo’n 11 gram suiker per 100 milliliter niet bepaald gezond is. Staatssecretaris Blokhuis zegt hierover: “Het is belangrijk dat een logo begrijpelijk en niet misleidend is voor de consument. Dit logo specifiek op frisdranken geeft een vertekend beeld omdat op de betreffende suikerhoudende frisdrank veel groene kleuren te zien zijn.”

Evolved Nutrition Label

Het zogenoemde Evolved Nutrition Label is een initiatief van de 5 food multinationals Nestlé, Unilever, Coca-Cola, PepsiCo en Mondelez. Omdat er veel kritiek kwam, zowel vanuit de politiek als in de media, werd eind vorig jaar bekend dat zij de stekker uit het project trokken. De bedrijven gaven aan dat zij wel zouden doorgaan met het testen van het label op drankenverpakkingen.

Onafhankelijk voedselkeuzelogo

In het Nationaal Preventieakkoord is afgesproken dat er uiterlijk in 2020 een nieuw, breed gedragen, voedselkeuzelogo moet zijn. Over de stand van zaken rondom dit onafhankelijke logo zegt de staatssecretaris het volgende: “Ik ben in overleg met belanghebbenden zoals de Consumentenbond, gezondheidsfondsen, levensmiddelenindustrie, supermarkten, horeca en catering. Daarnaast benut ik de expertise van het RIVM en het Voedingscentrum. In dit overleg bereiden we het consumentenonderzoek voor. Nadat het resultaat van het consumentenonderzoek beschikbaar is, besluit ik over het nieuwe voedselkeuzelogo. Ik verwacht voor het einde van dit jaar deze keuze te kunnen maken.”

Lees ook
Consumentenbond start initiatief voor verplicht Nutriscore-logo

Consumentenbond start initiatief voor verplicht Nutriscore-logo

De Consumentenbond start samen met zes andere Europese consumentenorganisaties het burgerinitiatief ‘Pro-Nutriscore’. Hiermee pleiten de organisaties voor het verplicht stellen van het Nutriscore-logo op verpakkingen van voedingsmiddelen. Over het in Frankrijk ontwikkelde voedselkeuzelogo Nutriscore wordt in Nederland al een tijdje gediscussieerd....

BEUC: Voedseletikettering moet campagnethema zijn voor Europese verkiezingen

BEUC: Voedseletikettering moet campagnethema zijn voor Europese verkiezingen

De Europese consumentenorganisatie BEUC dringt er bij beleidsmakers op aan tijdens de Europese verkiezingscampagnes ook aandacht te besteden aan voedseletiketten, meldt FoodNavigator. Voedingslabels moeten ‘de gezonde keuze de makkelijke keuze maken’ voor consumenten teneinde de obesitasepidemie een halt toe te roepen.  Door...

Minister Schouten: ‘kweekvlees is een Novel Food en moet langs de EFSA’

Minister Schouten: ‘kweekvlees is een Novel Food en moet langs de EFSA’

In een wereld waarin de vleesvervangers je om je oren vliegen, lijkt de marktintroductie van kweekvlees helemaal niet zo ver weg. Maar uit de kamerbrief van vandaag van minister Schouten blijkt dat het toch nog even kan duren voordat dit type product in de supermarkt ligt. Sinds het eerste kweekvleespatent in 1999 zijn er veel technologische ontwikkelingen...