Stickers iconen allergenen voor onverpakt product
Allergenenconsultancy heeft een set iconen ontwikkeld van de 14 wettelijk verplichtte vermelden allergenen. Het bedrijf heeft stickers gemaakt zodat ondernemers in de foodservice hun gasten kunnen informeren over allergenen.
Bij de stickers wordt een uitgebreide legendakaart geleverd waarop alle iconen worden toegelicht. Ook staat er een stappenplan op voor ondernemers om goede en betrouwbare informatie te kunnen geven.
De iconen van 2 x 2 cm kunnen niet alleen gebruikt worden voor communicatie naar de gast maar zijn ook voor intern gebruik. Door de iconen op bijvoorbeeld (schaduw)menukaarten, schapkaarten of counterbordjes te gebruiken worden gasten op een heldere manier geïnformeerd over de aanwezigheid van bepaalde allergenen.
Allergenen aanvinken
Daarnaast zijn ook 'aanvinkstickers' beschikbaar. Deze etiketten van 5 x 8 cm op een rol maken de aanwezigheid van allergene ingrediënten één oogopslag duidelijk. De aanwezige allergenen kunnen direct op de sticker aangevinkt worden na bereiding. Producten waarop geen etiket aanwezig is, bijvoorbeeld in bewaardozen, componenten in de koeling of vriezer of tijdens het vervoer naar een uitgiftepunt, kunnen zo duidelijk geïdentificeerd worden.
Per december 2014 moeten onverpakte producten in horeca, zorginstellingen en ambachtelijke bedrijven voorzien worden van allergeneninformatie. Voor verpakte producten gold die verplichting al.
Lees ook:
'Allergenen-alerts RASFF vooral door etiketfouten' (17 januari 2013)
App geeft allergeneninfo door barcode te scannen (24 oktober 2013)
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
NVWA: Allergeneninformatie moet beter
Veel bedrijven hebben de allergeeninformatie niet goed op orde. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit na inspecties van bijna 13.000 bedrijven in de retail, ambacht en horeca. 60 procent van deze bedrijven informeert de klant onvoldoende over allergenen.
Helft ambachtelijke bedrijven informeert klant onvoldoende over allergenen
Veel retail, ambachtelijke en horecabedrijven informeren klanten niet goed over de allergenen in voedsel. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit op basis van de inspecties van ruim 5.000 bedrijven in 2021.
Zelftest voor allergenen in etenswaren
Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) hebben een zelftest ontwikkeld waarmee consumenten in de toekomst thuis voedingsproducten kunnen testen op allergenen.