TenderPac sluit vleesvocht op in buisje

tenderpac met stick

Ultrapak demonstreerde vorige week op de beurs Macropak de door het Duitse Sealpac ontwikkelde TenderPac, een vacuüm verpakkingssysteem waarbij vleessappen in de TenderPac stick, in een meeverpakt reservoir, worden opgesloten.

Door de technologie worden ook restgassen aan het product onttrokken. De houdbaarheid wordt aanzienlijk verlengd, terwijl de enzymatische rijping van bijvoorbeeld rundvleesproducten doorgaat.

Door onderdruk in de stick kan de drip niet meer terugvloeien over de tray. Ook als de consument de stick uit de verpakking haalt, lopen er volgens de producent geen vleessappen uit. De verpakking maakt bovendien staande of zelfs hangende presentatie in het schap mogelijk. Dat voordeel is er ook in de logistiek: de verpakkingen kunnen rechtop in de krat staan, waardoor ze minder ruimte innemen, legt salesmanager Peter Roorda van Ultrapak uit. “De skin blijft langer als een tweede huid om het product zitten, omdat er geen gassen uittreden.”

Voelsprieten

Een sleeve om een deel van de verpakking heen, kan de stick afdekken. Roorda: “Je moet immers toch labellen.” De stick is niets meer dan een opengeklapt kunststof buisje, met twee ‘voelsprieten’ die onder het vlees worden gelegd. De vleessappen lopen dan langs de uitsteeksels naar het buisje. Het buisje, dat volgens de salesmanager maar een dubbeltje kost, wordt tijdens het vacumeren op het laatste moment gesloten, waarbij gezorgd wordt voor de noodzakelijke onderdruk.

De technologie kan worden toegepast op alle Sealpac dieptrekkers en traysealers van de A-serie. Het kan zowel op een voorgevormde flexibele of harde tray, als op een flexibele op een dieptrekker van folie gevormde tray.

In Nederlandse super

Binnenkort legt een supermarkt in Nederland premium rundvlees in de TenderPac in het schap. Dan zit de tray in een doosje met een venster.

Op de foto een TenderPac (met in dit geval een witte TenderPac stick) en daarnaast een losse stick, waarbij de ‘voelsprieten’ duidelijk zijn te zien.

Een verslag van de beurs is te lezen in EVMI 7 van 28 oktober 2014.

e-paper (voor abonnees is het hele magazine beschikbaar, voor niet-abonnees slechts enkele pagina’s). Neem een (digitaal) abonnement.

Lees ook:

Skinverpakking voor hoge producten (6 oktober 2014)

Finalisten De Gouden Noot 2014 onthuld (12 mei 2014)

 
Lees ook
Easyfairs: Bezoekers spreken vertrouwen uit in Empack Utrecht 2020

Easyfairs: Bezoekers spreken vertrouwen uit in Empack Utrecht 2020

Beursorganisator Easyfairs is klaar voor de organisatie van Empack Utrecht 2020. De vakbeurs voor de verpakkingsindustrie stond in eerste instantie gepland in maart, maar is vanwege het coronavirus verplaatst naar 15, 16 en 17 september 2020. Inmiddels heeft Easyfairs alle denkbare protocollen klaarstaan om verpakkingsprofessionals op een veilige en...

MULTIVAC: Al uw verpakkingszaken in één hand

MULTIVAC: Al uw verpakkingszaken in één hand

Bent u verwerker van verse levensmiddelen, zoals vlees, vis, vleesvervangers, kant-en-klaarmaaltijden, gesneden AGF, zacht fruit, kaas, sauzen, kruiden, delicatessen, dan helpen wij u met de juiste keuze voor uw verpakkingsmaterialen.

Actief plastic tegen voedselverspilling

Actief plastic tegen voedselverspilling

Het EU-project NanoPack ontwikkelde een actieve polymeerfilm die als verpakkingsmateriaal voor voedingsmiddelen dient. Het verpakkingsmateriaal moet de houdbaarheid van het verpakte voedsel aanzienlijk verlengen. Eind vorig jaar werd het project afgerond en de resultaten zien er veelbelovend uit. Op 1 januari 2017 ging het project NanoPack officieel...