The Angry Chef duikt in de wereld van voedingshypes

The Angry Chef

Anthony Warner is een van de topsprekers tijdens het Food & Nutrition evenement op 6 november. Warner, bekend van zijn blog en boek ‘The Angry Chef’, zal spreken over de wetenschap achter voedinghypes. Ook in zijn nieuwe boek De Eetwijze(r) duikt hij in de wereld van de voedingshypes en diëten.

De Eetwijze(r)

Voor iedereen die de wereld van de dieetgoeroes en voedingsadviessites niet kent, bevat De Eetwijze(r) veel verrassingen. Chef-kok en wetenschapsjournalist Anthony Warner sleurt je namelijk mee en laat je kennismaken met de uithoeken van deze wereld, die hij vervolgens aan de hand van wetenschappelijk onderzoek compleet fileert. Warner studeerde ooit biowetenschappen, maar maakte de overstap naar een carrière als chef-kok. Op zijn blog The Angry Chef maakt hij zich al langer druk over de vele onzinnige voedingshypes die rond gaan, en in De Eetwijze(r) bundelt hij zijn zorgen meeslepend.

Warner behandelt bekende voedingsclaims zoals glutenvrij eten, ‘detoxen’ en het gevaar van suiker. Hij neemt je mee naar de oorsprong van de claims en gebruikt daarna wetenschappelijk onderzoek en gesprekken met experts om te laten zien waar ze de mist ingaan. Chemici zullen zich vooral verbazen over het alkalisch dieet. Daarbij willen mensen uitsluitend basische producten eten om ervoor te zorgen dat de pH van hun bloed licht basisch blijft, want bloed heeft gemiddeld een pH rond de 7,3. De uitwerking van dit principe wekt de verbazing. Zo zien volgers citroen als een enorm basisch product en raden ze aan om ‘dood’ kraanwater levend te maken met een scheut bleek.

Geen Oordeel

Het siert Warner dat hij zijn best doet om de claims onbevangen te beschrijven zonder meteen een oordeel te hebben. Boven­dien zet hij de volgers van de diëten niet weg als domme mensen, maar in sommige gevallen krijgen de gangmakers het wel flink te verduren. Hij kan zich vooral niet inhouden als het gaat om gezondheidswebsite Goop van actrice Gwyneth Paltrow.

Hoewel het boek lekker doorleest, halen sommige zijsporen de vaart uit het verhaal. Bijvoorbeeld de introductie van zijn ‘impulsieve brein’, waarmee hij fictieve gesprekken voert. Ook gaat Warner halverwege het boek opeens de diepte in en haalt hij onder meer de traditionele Chinese geneeskunde aan als het startpunt van fenomeen voedingshypes. Dit blijkt later een opmaat naar een serieuzer gedeelte van het boek, over de extreme effecten die dit soort voedingsadviezen kunnen hebben op bijvoorbeeld kankerpatiënten, maar het voelt eerst aan alsof het niet in het verhaal past.

De Eetwijze(r) geeft je op een toegankelijke manier inzicht in een bijzondere en interessante wereld. En het laat je achter met stof tot nadenken over de manier waarop wij met onze voeding omgaan, en wat voor vergaande effecten dit op sommige mensen kan hebben.

Op het Food & Nutrition Evenement op 6 november geeft Anthony Warner de lezing The Truth About Fat – Why obesity and weight gain is far more complex than most people think. Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.foodandnutrition.nu.

Bron: C2W

 
Meer over
Lees ook
Tips Belastingdienst voor btw-verhoging

Tips Belastingdienst voor btw-verhoging

Na de Tweede kamer, is ook de Eerste Kamer akkoord met de btw-verhoging. Op 18 december stemden de Kamerleden met het voorstel in. Dit betekent dat het lage btw-tarief vanaf 1 januari van 6 procent naar 9 procent gaat. Deze tariefverhoging heeft gevolgen voor onder andere de administratie, de prijzen van goederen en diensten en...

Ambachtelijke bakker maakt brood nog steeds te zout

Ambachtelijke bakker maakt brood nog steeds te zout

Uit een meting van het Nederlands Bakkerij Centrum blijkt dat brood van de ambachtelijke bakker een stuk zouter is dan brood uit industriële bakkerijen. Gemiddeld zit het brood van ambachtelijke bakkers zelfs nog boven de wettelijke norm van maximaal 1,8 procent NaCl op de droge stof. Dat meldt het NVB. De meting werd uitgevoerd op 502 verschillende...

1 op de 13 ondernemers te laat met btw-aangifte

1 op de 13 ondernemers te laat met btw-aangifte

Ongeveer 140.000 ondernemingen misten afgelopen kwartaal de deadline van 1 november om hun btw-aangifte en/of -betaling te doen. Zij ontvangen een dezer dagen een naheffingsaanslag, vaak met boete. In ruim 80 procent van de gevallen was de betaling niet op tijd of correct. Dat meld de Belastingdienst in een persbericht van 3 december. Veel ondernemers,...