Van enzymen tot E-nummers

19 september 2022 Janet Kooren

Jullie eigen hoofdredacteur moest er ook eens aan. Verdieping in voedingsmiddelentechnologie. Dus toen onze columnist IJsbrand Velzeboer zijn opleiding onder de aandacht bracht, gooide ik eens een balletje op. En ja, natuurlijk mocht ik komen!

In de Van Nelle fabriek werd een kleine groep cursisten twee dagen lang bijgepraat over de basis van de technologie van voedingsmiddelen. Een prachtige locatie met een geweldig uitzicht over de Rotterdamse omgeving tijdens de uitreiking van het certificaat. Maar dan lopen we op de zaken vooruit, want wat viel ons allemaal ten deel?

Volgens de aankondiging ga ik een korte intensieve opleiding van twee aaneensluitende dagen krijgen en behandelt Velzeboer ‘de belangrijkste zaken die een aankomend voedingsmiddelentechnoloog moet weten.’ Hij legt daarbij het accent op grondstoffenkennis, de E-nummerlijst en conserveringstechnieken. Velzeboer heeft een hoofd vol anekdotes en gebruikt smakelijke praktijkvoorbeelden om de lesstof aan te kleden.
De eerste dag kwam de basis van belangrijke onderwerpen aan bod zoals vitaminen, zetmelen, verpakkingsgassen en doken we in de hygiëne en microbiologie. De groep cursisten van zeer divers pluimage leerde over eiwitten, de verschillende soorten koolhydraten en vetten. De basis van micro-organismen, alles over kiemgetallen en het berekenen van ingrediënten, de onderwerpen concentreerden zich om de voedingsmiddelen, additieven en de gevaren.

De tweede dag stond in het teken van bewerken, conserveren en bewaken. Velzeboer besteedde uitgebreid aandacht aan risico’s en de beheersing daarvan. De enorme hoeveelheid aan onderwerpen betekent natuurlijk direct dat vooral de syllabus je de echte kennis zal bieden. Want zelfs de kwaliteitssystemen en wetgeving zoals HACCP, BRC, IFS en FSSC 22.000 passeerden de revue. Dankzij de beperkte grootte van de groep was er voldoende aandacht voor iedere cursist, ook tijdens de proefjes waarmee de lesstof werd verluchtigd.

Om het certificaat te bemachtigen, moest er natuurlijk wel een toets worden afgenomen. Met zoveel onderwerpen in de stof werd ik daar nog wel even zenuwachtig van, maar behalve het certificaat en de syllabus mocht ik ook het prachtige en zeer complete naslagwerk Ons Voedsel mee naar huis nemen. En een hoofd vol informatie. 

Altijd op de hoogte blijven?