Van kop tot staart: varken

Van kop tot staart

Er is in Nederland geen enkel stukje vlees dat zoveel wordt gegeten als dat van het varken. Helaas komt de consument vaak niet veel verder dan de karbonade, sparerib, varkenshaas of schnitzel. Hoog tijd dat dat verandert, vindt slager en auteur Gertjan Kiers. Zeker in een tijd waarin we onze mond vol hebben van duurzaamheid en  dierenwelzijn, zijn we het bijna aan het varken verplicht het gehele dier te eten, van kop tot staart. Maar dan moet de consument wel weten welke delen het varken bevat, wat de kenmerken zijn en wat je ermee kunt doen.

In ‘Van kop tot staart: varken’ leggen Kiers en co-auteur Inge van der Helm dat haarfijn uit, te beginnen bij het herkennen van kwaliteit. Daarover schrijven de auteurs: ‘Bij het varken spelen verschillende factoren een belangrijke rol als het gaat om de kwaliteit en de pure smaak van het vlees. Als jij die kennis bezit kun je voortaan lekker sparren met je slager en kiezen voor de kwaliteit die jij wilt.’

In korte heldere hoofdstukken krijgt de lezer vervolgens een volledige uiteenzetting van alles wat je wilt weten over varkensvlees: van aanschaf tot bereiding. Daarbij deelt Kiers ook een aantal handige slagerstechnieken, zoals het opbinden van rollade en het schoonmaken van beentjes. De ruim zeventig recepten in het boek zijn verdeeld over drie hoofdstukken, evenals het varken zelf: het voorstuk, het middenstuk en het achterstuk van het dier. Ieder hoofdstuk begint met een omschrijving en een foto van de verschillende delen waar het betreffende stuk uit bestaat. Gevolgd door smakelijke en goed uitvoerbare recepten. Soms zijn dat variaties op bekende gerechten, zoals de cordon bleu met mozzarella en parmaham, maar de lezer krijgt ook minder alledaagse recepten voorgeschoteld, zoals de noedelsalade met krokante oren of de gekookte tong met tonijnsaus. Het varken moet immers helemaal op en Kiers laat zien dat de minder courante delen niet onderdoen voor de bekendere, mits deze de juiste aandacht krijgen.

‘Van kop tot staart: varken’ is een informatief en praktisch, maar ook vermakelijk boek, dat er bovendien fraai uitziet. De korte alinea’s met vetgedrukte zwarte koppen steken mooi af tegen de varkensroze kleur van de  pagina's. De teksten worden geïllustreerd met rauwe contrastrijke foto’s; van vlees, van slager Kiers - een boomlange verschijning met een kaalgeschoren hoofd en volgetatoeëerde armen - en van vrolijk dartelende biggetjes. Kiers zelf vat het boek het beste samen: een ode aan het varken.

Prijs: 29,99 | ISBN: 9789021590240

Dit boek is te koop bij Libris of andere lokale boekhandels. Steun de boekhandel en koop lokaal! 

Thema's
Lees ook
Diversiteit is een complex verandervraagstuk voor een bedrijf

Diversiteit is een complex verandervraagstuk voor een bedrijf

Diversiteit en inclusie zijn actuele onderwerpen. Denk aan Black lives matters, #metoo en de zwartepietendiscussie. Ook op de werkvloer. Steeds meer bedrijven vinden diversiteit belangrijk. Maar hoe ga je met dit onderwerp aan de slag? Het boek De Inclusiemarathon, het Managementboek van het jaar 2022, kan hierbij helpen.

Dertien essays over eten

Dertien essays over eten

“Er zijn in Nederland te weinig boeken over eten”, schrijft Bowi van Onna in de inleiding. Kookboeken zijn er genoeg, maar er zijn weinig boeken waarin literatuur en keuken “lekker met elkaar versmelten”. Dus liet hij dertien auteurs schrijven over hun passie voor eten en bundelde deze in het boek In de keuken.

Vleesprijzen stijgen door hoge kosten

Vleesprijzen stijgen door hoge kosten

De vleesprijzen zijn in vergelijking met afgelopen jaar flink gestegen. De prijs van rund- en kalfsvlees nam toe met bijna 18 procent, varkensvlees met 12 procent en pluimveevlees met 9,4 procent.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren