Veel proeven hoort erbij

EVMI 5-22 De Toekomst

Als klein meisje had Ellen Reijers (29) nooit gedacht dat ze later tompoucen zou ontwikkelen. Inmiddels gaat ze elke dag met plezier aan het werk bij Mademoiselle Desserts, producent van gebak en desserts. Heel de dag met zoveel lekkers bezig zijn, wie wil dat niet?

Mademoiselle Desserts Weert is sinds 2016 onderdeel van de Mademoiselle Desserts groep, een van oorsprong Frans bedrijf. In Nederland maken we onder meer tompoucen, cakerolletjes en schnitten. Ik ben hier verantwoordelijk voor de productontwikkeling. Samen met mijn team ontwikkel ik nieuwe producten, verbeteren we bestaande recepturen, passen het product aan op basis van de wensen van de klant of omdat er bijvoorbeeld minder E-nummers in mogen zitten. Momenteel zijn we onder meer bezig de nutri-score en voedingswaarden van producten te verbeteren. Dat wordt steeds belangrijker. Daarnaast zijn er ook ontwikkelingen op het gebied van plantaardige producten. Het is soms een hele uitdaging om goede vervangers te vinden voor bepaalde ingrediënten."

"Vroeger had ik nooit gedacht dat ik in een tompoucefabriek terecht zou komen. Maar ik heb altijd wel een fascinatie gehad voor eten. Na mijn studie Voedingsmiddelentechnologie, richting productontwikkeling en bakkerij, was deze baan een logische stap. Wat ik de laatste tijd het leukst vond om te ontwikkelen is de cookie caramel tompouce voor de Franse markt. Een ontzettend lekker product. Ik moet natuurlijk veel proeven en beoordelen, dat is voor de buitenlandse markt soms best lastig, ieder land heeft zijn eigen voorkeuren in smaak."

"Het werk bevalt me erg goed, vooral het vastbijten in grote projecten vind ik leuk. Ook de tests we hiervoor zowel in het lab als op productieniveau moeten doen. Ik vind het erg interessant als daar resultaten uitkomen die je niet verwacht. Ik heb ooit twee jaar aan een product gewerkt voordat het klaar was voor productie, maar gelukkig zijn er ook ontwikkelingen die sneller gaan. Maar er is altijd wel wat te proeven. In het begin deed ik dat heel veel, inmiddels bewaar ik het proeven meestal alleen voor functionele doeleinden." 

Meer over
Lees ook
Sportsupplementen

Sportsupplementen

Eiwitten gemaakt van insecten zijn een duurzaam alternatief voor dierlijke eiwitten, weet student Levi Fortuin (23). Inmiddels maakt hij sportsupplementen van buffalowormen. ‘Ik hoop dat insecten straks vast onderdeel zijn van onze voeding’.

‘Bijdragen aan duurzame en gezonde wereld’

‘Bijdragen aan duurzame en gezonde wereld’

Als jonge productontwikkelaar hoopt Guusje van der Vleuten (22 jaar) een bijdrage te leveren aan een betere wereld. Ze viel met haar Better Bites, kubusvormige vegetarische ovensnacks, al in de prijzen.

'Holistisch' verenigd naar het jaar 2080

'Holistisch' verenigd naar het jaar 2080

Holistisch’ naar verpakken kijken en met een ‘open mind’ samenwerken, zo hebben ondernemingen de beste kans het jaar 2080 te halen.