Veel proeven hoort erbij

EVMI 5-22 De Toekomst

Als klein meisje had Ellen Reijers (29) nooit gedacht dat ze later tompoucen zou ontwikkelen. Inmiddels gaat ze elke dag met plezier aan het werk bij Mademoiselle Desserts, producent van gebak en desserts. Heel de dag met zoveel lekkers bezig zijn, wie wil dat niet?

Mademoiselle Desserts Weert is sinds 2016 onderdeel van de Mademoiselle Desserts groep, een van oorsprong Frans bedrijf. In Nederland maken we onder meer tompoucen, cakerolletjes en schnitten. Ik ben hier verantwoordelijk voor de productontwikkeling. Samen met mijn team ontwikkel ik nieuwe producten, verbeteren we bestaande recepturen, passen het product aan op basis van de wensen van de klant of omdat er bijvoorbeeld minder E-nummers in mogen zitten. Momenteel zijn we onder meer bezig de nutri-score en voedingswaarden van producten te verbeteren. Dat wordt steeds belangrijker. Daarnaast zijn er ook ontwikkelingen op het gebied van plantaardige producten. Het is soms een hele uitdaging om goede vervangers te vinden voor bepaalde ingrediënten."

"Vroeger had ik nooit gedacht dat ik in een tompoucefabriek terecht zou komen. Maar ik heb altijd wel een fascinatie gehad voor eten. Na mijn studie Voedingsmiddelentechnologie, richting productontwikkeling en bakkerij, was deze baan een logische stap. Wat ik de laatste tijd het leukst vond om te ontwikkelen is de cookie caramel tompouce voor de Franse markt. Een ontzettend lekker product. Ik moet natuurlijk veel proeven en beoordelen, dat is voor de buitenlandse markt soms best lastig, ieder land heeft zijn eigen voorkeuren in smaak."

"Het werk bevalt me erg goed, vooral het vastbijten in grote projecten vind ik leuk. Ook de tests we hiervoor zowel in het lab als op productieniveau moeten doen. Ik vind het erg interessant als daar resultaten uitkomen die je niet verwacht. Ik heb ooit twee jaar aan een product gewerkt voordat het klaar was voor productie, maar gelukkig zijn er ook ontwikkelingen die sneller gaan. Maar er is altijd wel wat te proeven. In het begin deed ik dat heel veel, inmiddels bewaar ik het proeven meestal alleen voor functionele doeleinden." 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Meer over
Lees ook
Goed voor je buik

Goed voor je buik

Hilde Beukenkamp  (22) leerde tijdens haar opleiding steeds meer over gezondheid en duurzaamheid met betrekking tot voeding en verpakkingen maar ook het ontwikkelen van nieuwe voedings-concepten. Ze bracht het in de praktijk, met een beetje eigenbelang. ''Sinds 7 maart ben ik afgestudeerd aan de opleiding Food Innovation te ‘s-Hertogenbosch....

Opboksen tegen de grote spelers

Opboksen tegen de grote spelers

Als jonge ondernemer is het niet altijd even makkelijk om tegen de grote spelers in de voedingsmiddelenindustrie op te boksen. Maar Margje Pijpker (30) en haar vriend Renco Schipper (30) lukte het met hun plantaardig en duurzaam snackmerk.

Het wordt anders

We weten het allemaal en toch is het woord transitie een woord dat weerstand opwekt. We doen het altijd al zo, ze pakken alles van ons af, al die gekkigheid. We zien het overal waar we maar kijken. En toch, we moeten er aan. Onze planeet lijkt dan wel zo groot, maar van een afstandje zie je pas echt hoe klein hij is.